Že musí být hotelový bar pouze místem, kde se zastavíte na skleničku před odjezdem na letiště? Omyl. Od Dandelyanu nečekejte nic menšího než přímý transport do ráje opojení smyslů. Ten ostatně zažili i porotci letošních Spirited Awards, kde Dandelyan sklidil mimo dalších hlavní prestižní ocenění Nejlepší bar roku 2017.
XXX
Už jen samotný koncept interiéru z rukou ikony britského designu, designéra Toma Dixona, vás navnadí na inovaci v podobě originálních koktejlů. Bar ze zeleného mramoru, křesla a barové židle potažené kůží v pudrově růžové, překvapující svěží moderní kombinaci doplňují akcenty zlata. Příroda, její neotřelá hravost, nenapodobitelné kombinace a volnomyšlenkářství – to jsou klíče, které zvolil mistr mixologie Ryan Chetiyawardana neboli Mr Lyan. Originální menu je rozděleno do čtyř sekcí: Víra, Touha, Měna, Rock’n’roll. Co však jednoznačně nesmíte minout při návštěvě britských ostrovů, je Dandelyan Wyld Tea s heslem Afternoon tea gets wyld.
Afternoon tea gets wyld
Autentický anglický rituál zahrnuje menu inspirované 70. lety, moderní nádech dodává spárování jednotlivých chodů s koktejly inspirovanými květinami. V úctě ke slavným časům čajů o páté tedy pozvedněte sklenku šampaňského Perrier Jouet a zakousněte se do rolády z konfitovaného suffolského kuřete s džemem ze slaniny dušené na ležáku nebo sendviče s presovanou okurkou s heřmánkem a sýrem ovoněným aroma pálených bylin. Pro komplexní zážitek zakrojte do tradičního dortu Battenberg ze sporýše a černého rybízu – servíruje se tady na porcelánu Portmeirion – a nechte pohladit své hrdlo jedním ze sypaných výběrových čajů z Camelia Tea House.
Autor: Jitka Krulcová