Sensa
Na dohled od České národní banky vznikl nový hotel spadající do sítě Orea Hotels and Resorts a současně s ním i přilehlá restaurace, která patří do stejné vlastnické struktury. Sensa Fine Food Bistro ale nemíří na hotelové hosty. Široce rozkročená nabídka mezinárodní kuchyně s důrazem na asijské chutě má potenciál oslovit osazenstvo okolních prestižních kanceláří zejména díky příjemně naceněným obědům, které se od běžné nabídky okolních podniků diametrálně liší. Promyšlený velkorysý interiér, za nímž stojí studio ZOAA, zase snadno naláká páry na romantickou večeři nebo vícečetné skupiny k oslavám. Nabídka se zatím úplně nevyhranila. Asie v ní sice hraje prim, v menu však najdete i zřetelné italské prvky nebo třeba ceviche či churros. Šéfkuchař Zdeněk Křížek sbíral pracovní zkušenosti po celém světě od Londýna po Hongkong. Nebojí se experimentovat s chutěmi různých kontinentů, kombinovat zdánlivě nesourodé suroviny a rozhodně nejede na trendy vlně lokálnosti.
(Senovážná 8, Praha 1, sensabistro.com)
U Kalendů
Krátce před Vánoci oficiálně zahájila provoz restaurace s pekárnou U Kalendů, spadající pod křídla Ambiente. Hospoda pojmenovaná po slavném rodu podskalských vorařů kompletně změnila tvář a ti, kteří tam byli desetiletí zvyklí chodit na pivo a dršťkovou polévku, svůj oblíbený podnik asi nepoznají. Na druhou stranu dobře ošetřené pivo a dršťky, i když tentokrát spíše na italský způsob, si tam mohou dát znovu. Kuchyni velí zkušený šéfkuchař Jan Všetečka, který vařil v týmu Andrey Accordiho v pražském hotelu Four Seasons a následně v řadě špičkových světových restaurací. V pekárně mu sekunduje Sláva Grigoryk, rovněž dobře známý z předchozích angažmá v rámci Ambiente. Koupit tu můžete skvělý kváskový chléb, italskou focacciu, která vám spolehlivě promastí i několik papírových pytlíků, croissanty i několik druhů dánského pečiva.
(Rašínovo nábřeží 383/58, Praha 2, ukalendu.ambi.cz)
Lot of Wine
Z Podskalí na Staré Město se přemístili manželé Svetlana a Peter Červenkovi, kteří dlouhé roky provozovali populární restauraci Oliva. Na jejím místě je dnes neméně populární Vallmo. Šéfkuchařka Svetlana musela zapomenout na náročné úpravy jídel, protože vinný bar, který nyní Červenkovi provozují, nedisponuje kuchyní. Její um ale neleží ladem. K široké nabídce francouzských vín, která v Ungeltu denně s výjimkou neděle osobně servírují, připravuje originální občerstvení, které nese její nezaměnitelný rukopis. Inspirovala se ve španělských tapas barech a k vínům připravuje křupavé krekry s francouzskými lahůdkami. Nabídka se průběžně mění, takže pokaždé můžete ochutnat něco nového. Rozhodně ale nevynechejte broskve s ovčím sýrem, olivou a ančovičkami.
(Týn 640, Praha 1, lotofwine.cz)