kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Architektura & Design » Celorepublikový festival Den architektury zveřejňuje kompletní program

Celorepublikový festival Den architektury zveřejňuje kompletní program

Celorepublikový festival Den architektury zveřejňuje kompletní program

Nabitý zdarma přístupný program nejen pro milovníky architektury ve více než 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku nabídne od pátku 27. září do čtvrtka 3. října již 14. ročník festivalu Den architektury. Letos se koná ve znamení Franze Kafky, Karla Hubáčka, Josefa Fanty, Františka Maxmiliána Kaňky i současné architektury. Během exkurzí do běžně nepřístupných budov a procházek za architekturou s výkladem odborníků na dané téma mohou zájemci objevovat skrytá a zapomenutá místa i stavby, bizarnosti ve veřejném prostoru, městskou divočinu i známé stavby z nových úhlů pohledu. Program nabízí také sérii přednášek, cyklovyjížděk i divadelní představení, koncerty nebo workshopy pro děti.

Pořadatelem obou festivalů je spolek Kruh. S ohledem na omezené kapacity je na vybrané akce potřeba předchozí registrace. Registrace budou otevřeny 15. září v 18.00. Akce Dne architektury jsou realizovány ve spolupráci s místními spolky a architekty. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz. Doprovodný program je v některých případech zpoplatněn. Současně s Dnem architektury se každoročně koná i festival Film a architektura.

Franz Kafka – Proces proměny

Hlavní motto letošního ročníku festivalu Den architektury „Proces proměny“ odkazuje na 100. výročí úmrtí Franze Kafky (1883–1924). Kafkovská témata se prolínají programem v nejrůznějších možných podobách a festival připomene nejen stavby spojené s tímto autorem, ale pozve i na místa s kafkovskou atmosférou nebo související s literaturou. „Téma Franze Kafky jsme v našem programu uchopili poměrně ze široka. Letošní podtitul ‚Proces proměny‘ v kontextu architektury, vývoje města a veřejného prostoru nabývá nejrůznějších významů a pevně věřím, že našim návštěvníkům nabídne celou řadu objevů,“ říká Marcela Steinbachová, ředitelka Dne architektury a zakladatelka spolku Kruh. Program nabídne například procházku po stopách Franze Kafky nejen v Praze, ale i v Mariánských Lázních, návštěvu Špindlerova Mlýna, kde Kafka začal psát knihu Zámek, nebo procházku po stopách Mileny Jesenské v Praze. Další z akcí pozvou na místa s kafkovskou atmosférou. Mimo jiné bude možné zavítat do unikátní strojové kartotéky z roku 1936 ve funkcionalistické budově České správy sociálního zabezpečení v Praze, byrokratického komplexu ředitelství Pozemních staveb v Pardubicích či po expresionistické architektuře v Opavě. Další festivalové výpravy povedou po bývalých dělnických koloniích, zaniklých tratích i hřbitovech nebo za vůněmi a pachy kulturní krajiny. Vliv surrealismu na architekturu a design 20. století představí na přednášce v Praze a Čelákovicích historik architektury Adam Štěch.

V nabídce nechybí ani nejrůznější akce spojené s literaturou, uskuteční se například prohlídky po veřejně nepřístupných prostorách pražského Klementina a dalších knihoven, například Jihočeské vědecké knihovny. Na řadě míst přijali role průvodců známí literáti, například ve Znojmě i po Praze povede procházku spisovatel Petr Šesták, po pražském Smíchovském nádraží básník a prozaik Petr Borkovec nebo po Brně spisovatel, publicista a sociolog

Stanislav Biler. Program se zaměřuje i na německé a židovské architekty a Kafkovy současníky, kteří ovlivnili dnešní podobu českých měst, stejně jako Kafka ovlivnil českou literaturu a kulturu, a to nejen v Praze, ale i v dalších městech v ČR.

Strojová kartotéka

Karel Hubáček & SIAL

Festivalový program pravidelně připomíná výročí výrazných osobností na poli architektury i zásadních staveb. Připomene tak dílo jednoho z nejuznávanějších československých architektů Karla Hubáčka (1924–2011), jehož 100. výročí narození si letos připomínáme. Vedle ikonického televizního vysílače a hotelu na Ještědu má festival v hledáčku i jeho další realizace, například kino Máj v Doksech, Malé divadlo a rodinný montovaný dům v Liberci nebo dům kultury v Teplicích. Pozornost bude věnována také jeho spolupracovníkům ve Sdružení inženýrů a architektů v Liberci (SIAL) a festivalové kroky tak povedou například do České Lípy do obchodního domu Uran od Emila Přikryla, kulturního domu Crystal od Jiřího Suchomela či tranzitní telefonní ústředny v Hradci Králové (architekti Jiří Eisenreich, Jindřich Malátek a Václav Aulický). V Brně a v Liberci pak bude například promítnut film z produkce Paměti národa Maják Karel Hubáček.

Kino Máj v Doksech

Josef Fanta a František Maxmilián Kaňka

Den architektury ukáže Josefa Fantu (1856–1954), od jehož úmrtí letos uplynulo 70 let, nejen jako autora historické budovy pražského hlavního nádraží. V programu najdeme například prohlídku Ondřejovské hvězdárny nebo komentovanou procházku po jeho vilách v Poděbradech. Den architektury připomene v letošním roce i dílo významného pozdně barokního stavitele a architekta Františka Maxmiliána Kaňky (1674–1766), který se narodil před 350 lety. Na festivalové mapě nechybí zámky Loučeň, Karlova Koruna, Krásný Dvůr nebo Loučeň, či kostely sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře, Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem, sv. Havla v Liběchově nebo Nanebevzetí Panny Marie ve Svatoboru.

Ondřejovská hvězdárna

Současná architektura

Den architektury věnuje pozornost i nejnovějším realizacím, z nichž se řada může pyšnit nominací na Českou cenu za architekturu. Pozve například do nového sídla Českého rozhlasu v Olomouci, na prohlídku Štvanické lávky a Základny technických služeb v Praze, Automatických mlýnů v Pardubicích, nového pavilonu v Borském parku nebo moderního sochařského ateliéru v Řevnicích. Dále se veřejnosti otevře moderní Klinika Dr. Pírka v Mladé Boleslavi nebo výrobní hala Koma Modular ve Vizovicích u Zlína, Letní scéna ve Voděrádkách nebo nová budova Fakulty umění Ostravské univerzity. Program se zaměří i na budoucnost vybraných míst či staveb nebo jejich rekonstrukce.

Industriální architektura a technické stavby

Na programu nechybí ani oblíbené výpravy za industriální architekturou. Na Kladně festival pozve například na prohlídky vodárenské věže, do měnírny elektrického proudu v Opavě, továrny na cukrovinky v Přerově či strakonické teplárny. V Praze se mohou zájemci vydat na procházku po výdechových komínech metra nebo staré čistírně odpadních vod v Bubenči.

Paralelně se Dnem architektury proběhne opět jeho sesterský festival Film a architektura, který se od 26. září do 1. října uskuteční v Praze, Brně a dvou desítkách dalších měst. Letošní 13. ročník zamíří do kin s podtitulem „Divnosti a jinakosti“ a zaměří se jak na atypické stavby a neobvyklá zákoutí, tak i netradiční filmová zpracování nebo i absurdní spojení. V programu festival neopomene ani významné osobnosti architektury, jako jsou Mies van der Rohe,

Bálkršna Dóší, Rem Koolhaas, Sigurd Lewerentz či Álvaro Siza Vieira. Více informací a prodej vstupenek na www.filmarchitektura.cz.


Den architektury umožňuje již 14. rokem široké veřejnosti nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří jim přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí. Den architektury není jen architektura a tvorba měst, ale i širší souvislosti, které stojí na pozadí vzniku každého domu, parku, konkrétního místa či města. V loňském roce festival nabídl přes 500 akcí ve více než stovce měst po celé republice i na Slovensku a přilákal na 35 tisíc návštěvníků. Pořádající spolek Kruh se téměř čtvrt století věnuje propagaci a popularizaci architektury a čerpá z mnohaletých zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech.

Web: www.denarchitektury.cz
Facebook: www.facebook.com/den.architektury/
Instagram: www.instagram.com/den.architektury/


Pořádá: Kruh, z.s.

Pod záštitou: Česká komora architektů, Svaz měst a obcí ČR Za finanční podpory: Ministerstvo kultury ČR, hlavní město Praha, statutární město Brno, Nadace české architektury, Česká komora architektů, městská část Praha 5, městská část Praha 7, městská část Praha 10

Základní partner: KOMA MODULAR s. r. o. Partneři: Národní knihovna ČR, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Centrum architektury a městského plánování

Cyklo partner: Rekola Bikesharing s.r.o.

Hlavní mediální partneři: Český rozhlas Vltava, Dolce Vita

Mediální partneři: Rádio Praha, Radio 1, Deník N, ASB, Architect+, Archiweb.cz, Archizoom, ArtMap, ERA21, EARCH, GoOut, KAM v Brně, PROPAMÁTKY, Stavba, StavbaWEB, Dřevostavitel, iUmeni.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky