kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Rozhovory » Beskydská avantgarda

Beskydská avantgarda

Luxusní bydlení v srdci Beskyd. Pod tímto mottem představila společnost S-O-D Holding svůj ambiciózní projekt Beskydská Brána, který nabídne 27 domů se soukromou zahradou v malebné obci Ostravice na úpatí Lysé hory. „Naší ambicí bylo vytvořit výjimečné místo k bydlení a současně architektonicky zajímavý projekt, který pomůže zvýšit úroveň bydlení v Beskydech, a nastaví tak laťku pro budoucí výstavbu,“ říká František Doležal, majitel stavební a výrobní společnosti s bohatou zkušeností z realizací staveb a dodávek oken na severní Moravě i v Praze.

Ve stavebnictví se pohybuje od roku 1994, kdy začínal jako dodavatel oken. Ta začal v roce 2004 sám vyrábět a montovat. V roce 2014 se prosadil jako dodavatel staveb také v Praze a středních Čechách. Od počátku své obchodní a výrobní činnosti realizoval zakázky, jejich objem přesáhl 5 mld. Kč. Od roku 2020 žije trvale v Praze a těší se na přesun do Beskyd.

FRANTIŠEK DOLEŽAL

Pro S-O-D Holding jde o první developerský projekt. Jak snadné pro vás jako pro stavební firmu bylo proniknout do developmentu? 

Pro S-O-D jde o první developerský projekt takové velikosti, ne však první svého druhu. Ten první jsme realizovali v Praze již před více než deseti lety. Vzhledem k naší třicetileté zkušenosti ve stavebnictví, kdy jsme byli generálními dodavateli pro řadu velkých developerů, jsme byli na všechny překážky připraveni.

Mají pro vás Beskydy a Ostravice, kam jste projekt zasadil, nějaký osobnější význam?

Severomoravský kraj je mé rodiště a téměř padesát let svého života jsem tam i žil. Beskydy přitom patří k mým nejoblíbenějším lokalitám, kde jsem strávil mnoho času odpočinkem především na kole či na golfových hřištích. Když jsem pak v době pandemie hledal chatu pro sebe a svou rodinu, nabídla se možnost koupit pozemek o výměře téměř dvaceti tisíc metrů čtverečních. A protože jsem chatu nenašel, rozhodl jsem se ji postavit, a to nejen pro sebe. V tu chvíli jsem však přestal přemýšlet o chatě a začal se mi v hlavě i na papíře rýsovat projekt luxusních rodinných domů, které mohou sloužit jak pro dlouhodobé bydlení, tak i jako rodinná chata či investiční příležitost.

Horský development má nicméně svá specifika, správa CHKO Beskydy se k nové výstavbě v poslední době nestaví příliš kladně. Jak snadné bylo vyřešit procesní záležitosti?

Nesetkali jsme se s žádnými komplikacemi, ba naopak jsme byli překvapeni vstřícností vedení obce a také obyvateli, především našimi budoucími sousedy, kterým se projekt od začátku líbil, a v průběhu povolovacího procesu nám vycházeli maximálně vstříc.

Donedávna bývala hlavním tahounem nedaleko ležící obec Čeladná, která se během let vyvinula v prémiovou lokalitu. Začíná se i Ostravice měnit podobným způsobem?

Potenciál Ostravice je myslím mnohem vyšší než u Čeladné, ač ta samotný trend započala a musím uznat, že kolegové odvedli kus kvalitní práce. Ostravice je však ve svém rozkvětu nyní, v době, která přináší mnohem více možností.

Potenciál Ostravice je myslím mnohem vyšší než u Čeladné, ač ta samotný trend započala a musím uznat, že kolegové odvedli kus kvalitní práce. Ostravice je však ve svém rozkvětu nyní, v době, která přináší mnohem více možností.

Dovoluji si tvrdit, že v širokém okolí jsme jeden z nejvýhodnějších projektů pro nákup jak z pohledu bydlení, tak investice. Ač se na první pohled může zdát, že ceny domu jsou poměrně vysoké, při přepočtu na metr čtvereční podlahové plochy prodáváme levněji než developeři okolních staveb, a to při zachování myšlenky luxusního bydlení s vysokým standardem a s vlastní soukromou zahradou.

Což odpovídá movitější klientele. Zaznamenali jste větší zájem ze strany místních, nebo i lidí z daleka?

Primární cílové skupiny jsou dvě a myslím, že i jejich poměr je padesát na padesát. Tou první jsou rodiny, které hledají klidné a bezpečné místo pro život s dobrou dostupností do větších měst, kde pracují. Druhou skupinou jsou lidé, kteří svůj produktivní věk trávili ve městech a nyní hledají klidné místo pro život anebo je zajímá jen výhodný investiční projekt. Ten náš jim nabízí dobře zajištěnou investici s výnosem od 7 do 9 procent ročně, v některých typických případech pak asi i vyšší.

Který motiv převažuje?

I zde si myslím, že zastoupení bude půl na půl, tedy jak pro osobní účely, tak i investice pro krátkodobé či dlouhodobé pronajímání. V druhém případě počítá náš výnosový model, s nímž pracujeme, že klienti by mohli dosáhnout ročního výnosu od šesti do přibližně deseti procent, přičemž ho tvoří růst hodnoty nemovitosti a čistý výnos z pronájmu. Aby klienti, kteří cílí na tento záměr, měli co nejméně starostí se samotným provozem, budeme pro ně zajišťovat veškerý servis související s pronájmem, a to od sekání trávy přes údržbu až po úklid.

Právě u investičních chat na pronájem je těžké vytvořit sousedskou komunitu. Pracovali jste s tímto aspektem ve svém projektu?

Myslím si, že sousedská komunita bude něco, co v projektu vznikne zcela přirozeně. Jednak se zde potkají lidé podobných zájmů, které náš projekt přilákal, a navíc zde plánujeme takzvaný desátý dům, což bude samostatná nemovitost se třemi apartmány a zázemím pro všechny obyvatele, kteří budou moci využívat jak bazén či saunu, tak fitness i společenskou místnost. Toto místo považujeme za něco, co sousedské vztahy výrazně stmelí.

Snažili jste se v projektu akcentovat i tradiční lokální architekturu?

Architektonické studio Ing. arch Marka Danyše bylo vedeno snahou vytvořit bydlení, které v sobě skloubí několik kvalitativních atributů: krásné prostředí Beskyd a relativně útulný moderní životní prostor jednotlivých domů jak v interiéru, tak exteriéru, který poskytne soukromí svým obyvatelům. V neposlední řadě ale také kompaktnost celého areálu tvořícího vesničku, který nově definuje jak funkčně, tak esteticky celý širší prostor a je vhodně zakomponován svými siluetami do harmonie beskydských vrchů, které Ostravici obklopují. Věřím proto, že právě projekt Beskydská Brána bude lokální architekturu do budoucna utvářet.

Kolik už máte v současné době prodaných domů a nakolik se do zájmu kupců promítají aktuální ekonomické faktory?

I přes pomalejší rozjezd již máme prodáno více než padesát procent domů první etapy a chystáme zahájení prodejů v etapě druhé. Dražší hypotéky samozřejmě mohou odradit mnoho zájemců. My jsme ve spolupráci s Raiffeisenbank připravili produkt dotované hypotéky s úrokovou sazbou 2,98 procenta p. a., která zájem klientů o projekt zvýšila. Domy z první etapy mají hotovou hrubou stavbu a řemeslníci již začali osazovat okna a střechy. A to je moment, kdy domy získávají reálné obrysy a zájemci, kteří doposud projekt jen sledovali, projevují zájem o koupi. Dokončení první etapy plánujeme již na jaře 2025.

Chystáte i další projekty jako Beskydská Brána?

Určitě to není poslední projekt, nyní se plně soustředíme na Beskydskou Bránu, ale v hlavě máme již další plány.

Nabízejí Beskydy jako takové ještě více podobných příležitostí pro horský development?

Beskydská Brána určitě není prvním a zároveň posledním projektem tohoto charakteru. Z trhu vím, že se v lokalitě chystají další minimálně dva až tři projekty podobně moderního ražení, které kvalitu místního života významně zvýší. Lokalita však samozřejmě má svá omezení, ale ta jsou v tuto chvíli ještě hodně vzdálená.


Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky