kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Premium Brno » Současné byty budou za pár let neprodejné

Současné byty budou za pár let neprodejné

Ing. Jan Veselý

Kdo chce dnes kupovat nemovitost, musí se umět dívat dál.

Ing. Jan Veselý se ve stavebnictví a developmentu pohybuje více než 20 let. Za tu dobu se podílel na mnoha zajímavých projektech. „Poznal jsem, jak velkou hodnotu stavebnímu projektu přidá kvalitní příprava ve fázi inženýringu, že skvělý development vyžaduje vysoce profesionální přístup a že kvalifikovaný odhad realitního potenciálu je absolutním základem úspěšného projektu,“ říká Veselý.

Získal například stavební povolení pro nejvyšší stavbu v České republice, Brněnský AZ Tower, a podílel se manažersky na výstavbě projektů v celkové hodnotě v řádu miliard korun.

Pane Veselý, vaše společnost Estarea se profiluje jako developer nové generace. Proč myslíte, že je vůbec nová generace developmentu potřebná?

Při pohledu na brněnský trh s novými byty mě těší, že mnozí developeři se snaží přinést zajímavou architekturu, přičemž některé projekty už přistupují k řešenému území i zodpovědně urbanisticky. Bohužel tím pokrokovost nově stavěného bydlení končí. Ale developera by mělo zajímat víc, než načančat bytovku hezkým designem a snadno prodat prvním majitelům, kteří nakonec takový přístup odnesou.

Myslíte si, že současné developery zajímá rychlý prodej bytů s maximálním ziskem?

To říct nechci. Development obyčejného bytového domu je disciplína na dlouhé roky. Kdo se této práci věnuje, chce, aby za ním zůstalo hezké dílo, které obohatí naše město. Ale mě trápí, že málokdo řeší kvalitu života v nově postavených domech. A právě kvalita života pro budoucí obyvatele našich domů je pro nás téma číslo jedna a v tom jsme, myslím si, developerem nové generace.

Ale v dnešních novostavbách už vidíme kvalitní materiály, vybavení a zařizovací předměty. To jsou přece věci, které jsou pro kvalitu života klíčové.

Drahé obkladačky v koupelně, hezké podlahy či páková baterie od Hansgrohe jsou fajn, to však už beru jako nutný standard. Mám ale na mysli technologie, které ovlivní kvalitu bydlení. V tomto ohledu u lepších novostaveb končíme aplikací na ovládání topení a garážových vrat přes telefon. U projektů, jako je Edison House, jdeme mnohem dál. Přinášíme obyvatelům domu skutečně chytré bydlení, kde za ně technologie vyřeší řadu věcí automaticky, aniž by o tom museli přemýšlet. A to i s dopadem na jejich zdraví.

Můžete nám přiblížit, v čem konkrétně chytrý dům pomáhá svým obyvatelům?

Každý byt je vybaven SMART systémem od Loxone, který umožňuje ovládat nejen základní funkce, jako je osvětlení či topení, ale také například kvalitu vzduchu, zabezpečení nebo spotřebu energie. Tento systém si každý snadno nastaví, i když nerozumí počítačům. A poté funguje automaticky a přizpůsobuje se životnímu stylu obyvatel. Zkrátka se v takovém bytě žije příjemněji, bezpečněji i levněji. V našem případě je navíc dům mimořádně energeticky úsporný, s fotovoltaikou a tepelnými čerpadly. Vše je chytře řízené, takže obyvatel domu ušetří spoustu peněz na provozních nákladech.

Nemyslíte si, že starší generace obyvatel bude na chytrou domácnost nahlížet spíše jako na problém? Nepořídí si tak paradoxně místo chytrého bydlení komplikace?

Použijme malý příměr. Představte si, jak jste fungovali s telefonem na pevné lince. Nějak to šlo, ale nebyl to žádný zázrak. Když jste chtěli telefonovat, museli jste přijít k telefonu, který měl jedinou funkci. Tu dělal dobře, ale přesto teď používáte raději iPhone. Museli jste se nějak složitě učit ovládání? Ne, šlo to intuitivně a využíváte hromadu funkcí, které vám zjednoduší život. Když dáte šanci iPhonu a vyzkoušíte ho na týden dva, už nebudete chtít volat ze starého telefonu na pevné lince.  A stejné je to s chytrou domácností. Nastavuje se snadno a intuitivně, a když ji vyzkoušíte, už nebudete chtít hloupý byt. Ale u chytré domácnosti jde kromě pohodlí také o zdraví a bezpečí.

Jak může chytrá domácnost ovlivnit zdraví?

Mnoha způsoby. Například kvalitou vzduchu. V domě starého střihu si nejdříve musíte uvědomit, že máte v místnosti vydýchaný vzduch, a pak otevřít okno, abyste si vyvětrala. A to už vás třeba začne bolet hlava, ani nevíte z čeho. Oknem si ale dovnitř pustíte taky hromadu prachu a hluk z ulice. V Edisonu hlídá vzduch v místnosti kontinuálně senzor a větrá tak, aby objem CO2 ve vzduchu nepřesáhl nastavenou úroveň. Dokážete si představit, jak dobře se vyspíte, když máte celou noc automaticky čerstvý vzduch, navíc filtrovaný, bez prachu a pylů?

Je pravda, že zrovna o vlivu spánku na zdraví se poslední dobou hodně mluví.

No vidíte, tak Edison vám pro zdravý spánek ohlídá večer teplotu světla, zatáhne sám předokenní žaluzie a ráno je v určenou hodinu roztáhne, aby vás přirozeně vzbudilo denní světlo. Probudíte se s úplně jinou náladou. A navíc máte v ložnici krásné ticho, protože máte celou noc zavřené okno, a přitom čerstvý vzduch.

Zmínil jste i bezpečnost, tam může SMART home pomoct jak?

Tak třeba sám vypne hlavní uzávěr vody, když vám začne téct myčka. Nebo vás upozorní na telefon, že někdo vešel do bytu. Můžete také na dálku otevřít třeba uklízečce či hospodyni, aniž byste jí museli dávat klíč. Bezpečnostních funkcí má systém spoustu.

Vraťme se k nadpisu článku. Chápu, že chytré bydlení přináší řadu benefitů. Ale proč by měly být současné byty neprodejné?

Chytré bydlení je fenomén, který se dnes rozšiřuje pomalu, ale rozšiřuje. Vezmeme si pro zjednodušení zase příklad z mobilů. Dotykové telefony byly nějakou dobu jen pro nadšence, většina měla tlačítkáče. Ale jakmile se iPhony rozšířily do určité části populace, najednou je chtěl každý. A stejné to bude s chytrým bydlením. Bude ho chtít každý. Jenže dodělat kvalitně SMART domácnost do starého hloupého bytu je téměř nemožné.  Proto budou majitelé chytrých bytů při jejich dalším prodeji v obrovské výhodě. Zatímco ceny chytrých bytů půjdou nahoru, hloupé byty budou lidé kupovat jen z nutnosti a čím dál více neradi.

Myslíte si, že tento trend bude sílit s nástupem mladších generací?

Stoprocentně. Mladá generace má rozdílná očekávání. Pro ilustraci zase sáhnu pro příklad, do jiného odvětví, které do značné míry určuje budoucí trendy, a sice k autům: Dřív se zákazníci při nákupu auta pídili po technických detailech, jako je objem či výkon motoru a další konstrukční detaily. Dnes mladé kupující zajímá modernost, infotainment auta a propojení s aplikací v telefonu. Zkrátka to, jak se jim s autem bude žít. Podobně tomu začíná být při výběru bydlení. Mladí zákazníci už se neptají, zda je dům z betonu nebo z porothermu. Mladý zákazník chce vidět, jestli je dům úsporný, jak snadno se mu v bytě bude žít a jaké chytré technologie mu ušetří čas a námahu. A jestli vše propojí s telefonem.

Dobře, to, co říkáte o SMART bydlení zní hezky. Ale předpokládám, že SMART bydlení není levná záležitost.

Lidé mají často strach, že byt se SMART domácností stojí pomalu dvojnásobek. Ale chytře vymyšlený a udělaný SMART systém vás bude stát třeba 3 % z ceny bytu navíc.  A teď mi řekněte, jestli 3 % navíc jsou moc oproti tomu, že v bytě máte o 100 % lepší zdraví, pohodu, komfort a bezpečí. Byt je i tak velká investice a dát pouhá 3 % na to, že se vám zde lépe žije a byt bude držet krok s dobou i v příštích desetiletích, mi přijde jako rozumná investice.

Dnes se ale velká část bytů prodává na pronájem. Proč by vlastník bytu měl dávat peníze navíc, copak dostane víc za pronájem bytu?

Dnes možná trh ještě není připravený na to, abyste si díky SMART systému řekla o vyšší nájem, ale byt kupujete na desítky let. A za pár let právě věci jako SMART budou rozhodovat o tom, jaké bydlení hledají solventní a vzdělaní nájemníci. Takové, které ve svých bytech chceme všichni. Zejména, když jsou byty situované u dobrých technologických zaměstnavatelů, budete si moct v bytě se SMART systémem říci o vyšší nájem, protože nájemníci jej prostě budou chtít.

Řeknu vám to takhle: v bytě vybaveném SMART domácností se vám lépe žije, lépe ho pronajmete a výhodněji prodáte. Tak jaký má smysl pořizovat si zastaralé hloupé byty, když stojí skoro stejně?

Nicméně chytré technologie přece nejsou při výběru bydlení jediným kritériem.

Samozřejmě, máte pravdu, jsou i další vlastnosti nové budovy a pořád je klíčová lokalita. V tomto máme s Edisonem štěstí, jelikož Bohunice jsou jednou z nejrychleji se rozvíjejících lokalit v Brně. Je zde spousta špičkových zaměstnavatelů – Campus Science Park, fakultní nemocnice, univerzitní kampus. Tato část města má obrovský potenciál jak pro mladé profesionály, tak pro rodiny. Vše potřebné je na dosah – od škol a obchodních center až po kulturní vyžití. V centru jste za chviličku díky šalině, která sem vede vlastním koridorem. A zároveň si tato oblast zachovává klidný charakter plný zeleně. Věříme, že tato kombinace dělá z Edison House perfektní volbu pro moderního obyvatele Brna.

Je pravda, že v Bohunicích se chystá více projektů nedaleko vašeho Edisonu, je vidět, že o bydlení tam je zájem.

Ano, chystají se zde aktuálně dva velké developerské projekty a klobouk dolů před jejich developery, že se podařily připravit. My ale cílíme na menší a komornější projekty. Kde můžete znát své sousedy a v SVJ se snadno domluvíte.

Jaké další projekty má Estarea v plánu? Pokračujete v trendu chytrého bydlení?

Určitě! Pro nás je to jediná správná cesta. Po úspěchu Edison House se chystáme realizovat několik dalších projektů chytrého bydlení. Jeden z nich jsou rodinné domy v obci Blučině nedaleko Brna. Chystáme zde výstavbu 9 rodinných domů. Blučina je atraktivní lokalita s výborným napojením na Brno, kde lidé mohou žít v klidu, ale s veškerým komfortem moderního bydlení. Takže SMART domácnost je zde opět logickou a správnou volbou.

Naším cílem je, aby chytré bydlení nebylo vnímáno jen jako luxus, ale jako standard pro všechny. Tím, že využíváme moderní technologie, můžeme lidem usnadnit život, zvýšit jejich pohodlí a zároveň snížit energetickou náročnost jejich domácností. A to je podle mě budoucnost developmentu.

Co vás na tomto oboru nejvíc těší?

Nejvíce mě těší, když vidím, jak naše projekty rostou a ožívají. Když přinášejí lidem skutečný užitek a zlepšují jejich život. Myslím, že development není jen o stavění domů, ale o vytváření míst, kde lidé mohou být šťastní. Proto development chytrých domů zapadá do našeho motta: Bydlete chytře, žijte šťastně.


Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky