kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Premium Brno » Brno láká investory polohou, pracovními příležitostmi, ale také životním stylem

Brno láká investory polohou, pracovními příležitostmi, ale také životním stylem

Brno Jedna

Společnost PSN Patří v jihomoravské metropoli mezi významné hráče realitního trhu. O aktuálním dění nejen v PSN jsme mluvili s Petrem Pospíšilem, ředitelem brněnské pobočky.

Firma PSN se na brněnském trhu pohybuje již třetím rokem, kolik projektů se vám za tu dobu podařilo zrealizovat?

Tři roky se aktivně věnujeme akviziční činnosti a jsme rádi, že už otevíráme druhou desítku projektů, kterým se v Brně věnujeme. Ono se to nezdá, ale nejde jen o to, nemovitost koupit, musí se dobře zmapovat její provoz, uchopit území nebo dům obchodně, připravit plán navazujícího rozvoje atd.  

Které projekty, na kterých jste v Brně pracovali, považujete za obzvláště úspěšné?

Úspěch je u každého projektu hodnocený rozdílně. Někde je to rozdělení území na samostatně obchodovatelné celky, jinde povolení stavby, obchodní naplnění stavby nebo obsazenost areálu. Máme radost z projektu bytového domu na ulici Fryčajova, kde se po zdařilé rekonstrukci daří jednotky prodávat. Taky obsazenost areálu Brno JEDNA na ulici Plynárenská je 90%, a na Komárovském nábřeží dokonce 100%.

Jak vnímáte zdejší realitní trh? Vidíte zde po vašem projektu Brno JEDNA další lukrativní možnosti?

Určitě, Brno láká investory nejen svojí polohou, pracovními příležitostmi, univerzitní sítí, ale také životním stylem. Jsem patriot, vidím, jak město roste, obnovuje dopravní infrastrukturu, i když někdy nekoordinovaně, a rozšiřuje své služby. Věřím, že se schválením a účinností nového územního plánu se bude Brno i nadále rozvíjet.

Jaký je váš pohled na současný vývoj trhu s nemovitostmi v jihomoravském kraji, především co se týká rezidenčních výstaveb a komerčních prostorů?

Procházíme nelehkým obdobím slučování stavebních úřadů, nedostatečně zvládnutou digitalizací státní správy, aplikací brněnských stavebních předpisů a dalšími regulativy, které na jednu stranu ulehčí stavební procesy, na druhou zase přibrzdí plánování rozvoje daného území. Tak to prostě je. Snažíme se vždy v území, ve kterém jsme aktivní, najít shodu s místní samosprávou a posouvat projekty v čase. Při dnešní ceně peněz je třeba více než kdy dřív tlačit na čas. Připravovaných projektů je v Brně dost, musí se teď soustředit na jejich povolení a zahájit realizaci. Pokud se to povede v dostatečném množství, nabídka začne dorovnávat poptávku a ceny bytů se ustálí, to bude ve výsledku pozitivní hlavně pro zájemce o bydlení, naše klienty, voliče.

Dokázal byste říci, ve kterých segmentech realitního trhu očekáváte v následujících letech největší růst? A jaký typ nemovitostí považujete za nejperspektivnější pro investory?

Často zmiňovaným tématem, které v Brně rezonuje, je nájemní bydlení. Tento segment má před sebou dynamické období. V určité chvíli ale dojde i k jeho naplnění a začne rozhodovat kvalita provedení, cena a možnosti doplňkových služeb. Na to už někteří investoři myslí nyní při svých plánech.

Vaše společnost se zaměřuje na akvizice nemovitostí. Mohl byste nám přiblížit, které faktory u vás hrají hlavní roli při nákupu nemovitosti?

Jako jedni z mála investorů financujeme akvizice z vlastních zdrojů. To nám umožňuje na potřeby vlastníků reagovat flexibilně. Navíc máme velmi jednoduchý schvalovací proces, který je nezávislý na složité struktuře společnosti nebo zahraničním kapitálu. Díváme se na potenciál stavby, areál nebo území v čase, ale nekupujeme sny nebo představy vlastníků, pokládáme na stůl fakta a vysvětlíme jednoduchý postup, který následně držíme. Prodávající je spokojený, že transakce proběhne hladce, a doporučí nás. Na tom stavíme, být partnerem, jehož slovo platí.

Na základě čeho se mění v posledních letech preference vašich klientů? Jsou zde nějaké trendy, které určují poptávku, například udržitelnost?

Preferenci klientů často ovlivňují trendy doby. To je v developmentu vzhledem k délce povolovacího procesu často největší alchymie. Musíte predikovat potřeby klientů, a i když je rezidenční development nebo obecně bydlení spíše konzervativním oborem, změnám v chování zákazníka se nevyhnete a musíte s nimi počítat dopředu. Celé téma udržitelnosti je kapitolou samo o sobě. Důležité je z environmentálních témat nedělat strašáky. V nových projektech pracujeme s udržitelnými materiály, dešťovou vodou, solární energií apod., ale rozumně, abychom dokázali obhájit cenu výsledného produktu.

Myslíte, že by mohlo být Brno městem budoucnosti z pohledu realitního trhu? Jaké konkrétní projekty či aktivity považujete za důležité pro další rozvoj města?

V Brně je hned několik rozvojových území, jejichž funkce již dávno neslouží potřebám města. Pokud například chceme zamezit nákladní dopravě, aby vjížděla do centra města, nesmíme zde mít průmyslový areál sloužící k výrobě nebo ke skladování. A nestačí dát omezení pro určitý typ vozidla, protože se ten náklad prostě rozdělí na vícero menších vozidel, a dopravu to ještě více zatíží. Chce to nový územní plán, který bude reflektovat město jako celek, nebude se rozšiřovat do okolí s potřebou investic do infrastruktury nebo sociálních a servisních služeb. V Brně je hodně brownfieldů a těm bych věnoval svoji pozornost. 


Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky