Pražský Alma bar v úterý 14. ledna hostil špičkovou barmanku z jednoho z nejlepších světových koktejlových barů. Své schopnosti a znalosti z mixologie do české metropole přivezla Gina Barbachano z Hanky Panky v Mexico City.
Po obědě masterclass pro vybrané barmany a barmanky, večer koktejová show v baru. Takový byl program sympatické Giny Barbachano, která předvedla své umění s produtky, které do Česka distribuují společnosti EM Drinks a M0ST Nápoje / Beverages. Obě akce, ať už šlo o přednášku pro profesionály nebo večer pro veřejnost přilákaly značné množství lidí.
Není divu Gina Barbachano je nejen vynikající barmanka, ale také spolumajitelka vyhlášeného podniku v mexickém hlavním městě, které se pravidelně umisťuje na čelních místech žebříčků ukazující na nejlepší bary světa.
V Praze se prezentovala čtyřmi koktejly založených na těchto premiévých produktech: Abasolo Corn Whiskey, Don Ramon Tequila Blanco, Ojo De Tigre Mezcal Joven a nealkoholickém Almave Ambar Non-Alcoholic 100% Blue Agáve destilát.
Říct, že cesta Barbachano k tomu, aby se stala jednou z nejuznávanějších profesionálek v odvětví v Mexiku (a nejen tam), byla jednoduchá a přímočará, by bylo zavádějící.
Nechybělo málo a nestála by každý večer za barem, ale věnovala by se grafickému designu nebo cestovala s foťákem na krku například jako zástupce cestovní kanceláře. Gina totiž vystudovala turismus.
Její kariéra v gastru začala hned po studiu, když nastoupila do agentury organizující festival zaměřený na jídlo a víno. To ji přivedlo ke stážím v restauracích, kde se také poprvé dotkla práce za barem. „Stalo se tam něco magického. Moje problémy s pamětí zmizely, moje nemotornost se snížila, byla jsem soustředěnější a méně roztěkaná. Milovala jsem, jak jsem se díky tomu cítila… v tu chvíli jsem se do barů zamilovala,“ vzpomíná Gina na začátky.
Dnes je generální manažerkou a spolumajitelkou Hanky Panky v Mexico City. Do týmu nastoupila jako juniorská barmanka. Už před tím tento bar milovala, a když se uvolnilo místo, chopila se příležitosti. Setkala se s hlavním barmanem Ismaelem „Pollo“ Martínezem, který v ní viděl potenciál, a následně prošla pohovorem s zakladatelem Walterem Meyenbergem.
„Pamatuju si, jak mi řekl: ‚Nevidím, že bys měla dostatek zkušeností, které potřebuješ. Nevím, jestli jsi ten správný člověk, ale zkusíme to. Začneme na pár měsíců a uvidíme, jak to půjde.‘ Teď je jedním z mých nejlepších přátel, jedním z lidí, kterým nejvíc důvěřuju a které miluju.“
Evidentně uspěla, protože cestuje po světě, reprezentuje bar a předvádí svůj styl barmanství nazývaný „working flair“. Sama s tímto pojmem není úplně ztotožněná: „Prostě se chci bavit. Ráda dělám bláznivé věci s rukama, aby to nevypadalo nudně. Ale pořád jsem strašně nemotorná.“
Velkou roli v její profesi hrají mexické destiláty. „Pocházím z oblasti, kde se vyrábí charanda, což je něco jako agricole rum, a hodně jsme ho pili na oslavách. Můj táta pil pořád tequilu, takže jsem na ni byla zvyklá. Když jsme byli starší, dívali jsme se na filmy nebo televizi a táta nám nalil trochu tequily. Byla to krásná chvíle spojení a ty chutě mi zůstaly.“
Mezcal si získával její srdce pomaleji. „Neměla jsem ho moc ráda, ale když jsem začala pracovat v místní restauraci, řekli mi: ‚Dobře, pracuješ tady, musíš ochutnat všechny naše mezcály.‘ Každý den jsem ochutnala jeden nebo dva a postupně jsem pochopila, že ne všechny mezcály jsou kouřové nebo drsné. Zamilovala jsem se do jejich rozmanitosti a chutí, které se mění podle výrobce. Stále je to můj nejoblíbenější destilát.“
Že je na správné cestě si Gina Barbachano definitivně potvrdila, když byla před několika lety nominována na prestižní cenu Mezinárodního barmana roku na Spirited Awards TOTC. To konečně vytlačila veškeré pochybnosti. „Musela jsem si několikrát znovu promyslet, jestli je to správná cesta pro mě, jestli chci v tomto odvětví pokračovat.“
Její pracovní etika a touha po sebezlepšení jsou nepopiratelné. Inspiraci hledá na internetu (TikTok videa) a v knihách („Jsem vážně knihomol“), které se týkají koktejlů, pohostinství, vedení, potlačení ega a dalších témat. Kromě základních barmanských textů čerpá inspiraci také z kuchařských knih zaměřených na párování chutí.
„Chtěla bych se naučit více technik v obsluze, vytvářet menu a aplikovat nové věci v gastru, svěřuje se jedna z nejlepších barmanek světa.