Clare Smyth si vydobyla svou pozici po boku proslulého a nekompromisního Gordona Ramsayho, v jehož restauraci se nejprve vypracovala na pozici šéfkuchaře, aby se posléze stala rovnou partnerem ve vedení. Od roku 2007 během svého osmiletého působení svým kulinářským umem přesvědčila natolik, že jako jediná žena ve Velké Británii získala 3 michelinské hvězdy.
Dvě degustační menu
Clare Smyth pochází ze Severního Irska, jejím domovem byla dlouho farma v hrabství Antrim, s tím se pojí i myšlenka Core – pracují zde výhradně s tou nejlepší zeleninou z rukou britských farmářů. Za prosklenou stěnou můžete pozorovat gastronomické divadlo v kuchyni. Za výběr máte ze dvou degustačních menu, sedmichodové a menší pětichodové si můžete vychutnat za cenu těsně pod 100 liber. Tříchodovou à la carte večeři, stejně jako degustační menu doplňuje sled tří amouse bouche a dvou sladkých teček petit fours. Vinná karta nabízí bohatý arzenál o 400 lahvích.
Hřebenatky jsou ozdobou menu
V Core věnují i speciální pozornost detailům, jako jsou talíře. Inventář je pečlivě vybírán tak, aby korespondoval s pokrmy, ale i celkovým elegantním laděním restaurace. Atmosféra je však příjemně uvolněná, škrobenost zde nemá místo. Ostatně jak sami proklamují – jejich cílem je bořit hranice. Působivá a precizně dotažená prezentace jednotlivých chodů to jen potvrzuje. Delikátní maso najemno pomleté hřebenatky ze skotského ostrova Mull podávané na mušli je skvělou kombinací mořské slanosti a bylinné svěžesti, kterou ukotvuje lehký zauzený tón. Impozantním dílem je pak dezert spojující hrušku, mátu a verbenu ve dvou strukturách – meringue a sorbetu.
Rezervace se značným předstihem je tedy nezbytností.
Autor: Adéla Rusňáková