CottoCrudo
Restaurace Allegro v hotelu Four Seasons vedená šéfkuchařem Andreou Accordim získala v roce 2008 pro Prahu první michelinskou hvězdu. Fantastický úspěch se Accordimu a jeho týmu podařilo zopakovat i v následujících letech, než Accordi angažmá v pražském hotelu opustil. Změnil se koncept restaurace i její název, z Allegra se stalo CottoCrudo a na perfektně připravené jídlo ve finediningovém standardu mohli hosté jen vzpomínat. Na postu šéfkuchaře už za tu dobu došlo k několika změnám. Teď Four Seasons přichází s Marcem Venerusem, rodákem z Campanie, který má zkušenosti z Itálie, ale i z Číny. Pro Four Seasons pracoval ve Florencii, kde spolu s Vitem Mollicou (první šéfkuchař pražského Allegra) získali michelinskou hvězdu, ale i v Miláně, než začal vařit pro třemi hvězdami ověnčeného Nika Romita. Teď Marco Veneruso věří, že se mu podaří michelinské inspektory opět zaujmout a vrátí hvězdu do luxusního hotelu u Vltavy.
Veleslavínova 1098/2a, Praha 1-Josefov
Věnečky Janeček
Roman Janeček není typický cukrář. Je milovníkem luxusu v různých podobách. Ostatně luxusní zboží několik let prodával v buticích v Pařížské ulici. Nezapřel v sobě ale sladké geny zděděné po babičce, která byla cukrářkou, a kolegům občas něco upekl. Na věnečky z odpalovaného těsta si troufl až na výslovnou výzvu svého tehdejšího nadřízeného a zdá se, že to byla výzva osudová. Po několika letech, kdy pekl na objednávku, otevřel začátkem dubna svůj první věnečkový butik. Neříká mu cukrárna, spíše s trochou nadsázky chateau. Věnečkům zase říká věnce, přestože je peče a prodává pouze v jednohubkové miniverzi, aby z nich nevyhřezl krém. Stejně jako mistr cukrář jsou originální i jeho výrobky. Momentálně můžete v jeho smaragdově zeleném zámečku se zlatými prvky ochutnat věneček s máslovým krémem a koňakem, tmavý věneček s čokoládovým krémem s rumem a zelený věneček s pistáciovým krémem. V plánu má i limitované edice.
Pštrossova 23, Praha 1-Nové Město
Ragazzi Pizza & Bar JZP
Pokud vám JZP (čti džej zet pí) v názvu nově otevřeného podniku nic neříká, vězte, že je to zkratka pro náměstí Jiřího z Poděbrad, běžně používaná expaty žijícími v Praze, kteří mají tuto lokalitu obzvlášť rádi. Ragazzi neboli děcka se mohou nově scházet v krásné, světlé, jednoduše zařízené restauraci, která nemá ambici řídit se přísnými pravidly klasické italské kuchyně, přestože je nabídka na Itálii založená, ale přinášet dobrou náladu. Jak web říká: „V Ragazzi milujeme feel-good jídlo!“ A přesně takové jídlo tam podávají. Není to vrcholná gastronomie, na dezertní pizzu s nutellou vám klidně dají gumové medvídky, ale bude vám tu zaručeně dobře a vašim dětem taky. Když se zaměříte na klasičtější kombinace, na pizze s tenkým a dobře upečeným křupavým těstem, které se okamžitě nerozmočí, si určitě pochutnáte.
Krkonošská 1471/17, Praha 2-Vinohrady