Cukrářská legenda
Mirka van Gils Slavíková zvládla během své profesionální kariéry posbírat inspiraci po celém světě. Co víc, může se pochlubit i prestižním francouzským titulem Professeur en Sucre d’Art, který ji pasoval mezi evropskou cukrářskou elitu. Roky tvrdé práce, a především čistá radost ze sladkého tvoření se promítly i do její nové kuchařky Famózní 2, ve které excentrická cukrářka na 176 pestrobarevných stranách představuje 65 nových receptů. Toastový chléb, koláč s krémem z krvavých pomerančů i pistáciový Paris-Brest vypadají v jejích postupech tak jednoduše, že si na ně troufne každý. Energie uložená na stránkách je totiž příjemně nakažlivá.
Inspirace Japonskem
V obchodních centrech Nový Smíchov a Westfield Chodov vyrostl nový fenomén – butikové stánky Mochi Motiko. Specializují se na moderní pojetí tradičního japonského dezertu mochi. Knedlíčky z rýžového těsta plněné veganskou zmrzlinou povznáší tradice země vycházejícího slunce na docela novou úroveň. Jsou plněné zmrzlinou na bázi rostlinné smetany s celou řadou tradičních i originálních příchutí – pistácie, čokoláda, jahoda, kokos, mango i meloun jsou nestárnoucí klasika, o poznání zajímavější zážitek pak přináší mochi ochucené čajem matcha, limoncellem či čokoládovými lanýži s třešní.
Bylinky na Karlíně
Ekologické biozemědělství v konceptu udržitelného podnikání – přesně z takové ideje se roku 1988 v hlavě Johannese Gutmanna zrodil Sonnentor. Hned o čtyři roky později zaujal Tomáše Mitáčka natolik, že jej přivezl i do Česka. Bylinkový ráj se na našem trhu co nevidět dočká třiceti let úspěšného fungování, během kterých si vybudoval neochvějnou image lovebrandu. Není tak vůbec divu, že v pražském Karlíně konečně otevřel svou čtvrtou českou značkovou prodejnu. A byla to velká událost – společně s novou prodejnou totiž za zvuku cimbálu došlo i na slavnostní představení nového vizuálního konceptu prodejen.
Pokračování příběhu
Pražané se, zdá se, nemohou nabažit asijské kuchyně, a tak v Praze po PRU58 otevřel další nový podnik zaměřený na východní chutě. Dian na Brumlovce se soustředí především na moderně interpretovaná jídla vietnamské kuchyně s fusion twistem a skvěle je doplňuje exotickými koktejly. Servis tady probíhá v duchu asijské tradice doprostřed stolu a princip sdílení přímo vybízí k ochutnávání. Na menu, které se obměňuje v duchu sezonnosti, by vám neměla uniknout grilovaná oliheň s bůčkem, sezamem a shiso nebo hovězí rendang s lanýžem a divokým česnekem na nadýchaném japonském chlebu milk bread. Pro zajímavost – název restaurace vychází z vietnamskéh ‚di an‘, což v překladu znamená ‚jít jíst‘. Za podnikem stojí bratři Khanh a Giang Ta, kteří již úspěšně provozují Gao Den ve Stodůlkách a degustační Taro na Smíchově.
Autor: Sabina Bařinová
Foto: Archiv