Leaf
Šéfkuchařka Barbora Šimůnková není na pražské gastroscéně neznámá, přestože jí ještě nebylo ani třicet let. Zkušenosti sbírala v nejvyhlášenějších kuchyních světa, zejména v New Yorku. Prošla Eleven Madison Park šéfkuchaře Daniela Humma oceněný třemi hvězdami Michelin, kde se dnes věnují výhradně vegetariánským pokrmům. Učila se v Per Se slavného Thomasse Kellera a vařila také v Le Bernardin šéfkuchaře Erika Riperta. Po návratu do Česka prošla několika podniky a začátkem února otevřela vlastní malou restauraci ve Strašnicích. Interiér i lokalita mají možná k dokonalosti daleko, přesto se tam vypravte za originálními jídly, ve kterých hraje hlavní roli zelenina. Šéfkuchařka se nezříká ani živočišných produktů. Ty ale tvoří na talíři jen menší část. V menu ráda zdůrazňuje své dodavatele a přímo v restauraci má malou bylinkovou zahrádku. V poledne i večer mají hosté na výběr ze stručného, stále aktualizovaného jídelního lístku a ceny jsou stanoveny podle počtu zvolených chodů.
(Dubečská 8, Praha 10-Strašnice)
Liquid Office bar
Život v pražském Karlíně je stále příjemnější a ke zdejším skvělým kavárnám a restauracím přibyl nedávno i nový bar umístěný v kancelářské budově Butterfly Karlín. Liquid Office bar ale neláká hosty jen na večerní drink. V tekuté kanceláři můžete od března trávit celé dny. Od dopolední kávy přes sendvič k obědu, odpolední sladkost a konečně koktejl s tatarákem po práci. Tváře stojící za Liquid Office jsou barovým fanouškům dobře známé. Podnik společně otevřeli Kateřina a Aleš Půtovi, Ondřej Hnilička a David Anderle, které milovníci mixologie znají z Hemingway Baru a Cash Only. Právě uzavření Cash Only je přivedlo k obchodní příležitosti mimo historické centrum města. Nový podnik sází na výběrovou kávu od liberecké pražírny Nordbeans, barmanské řemeslo na špičkové úrovni, na které jsou hosté Hemingway Baru zvyklí, a na lokálnost a udržitelnost v souladu se současnými trendy. Z koktejlového menu vyzkoušejte třeba Bergamot London Buck, jehož základem je gin infuzovaný čajem Earl Grey spolu s limetkovou šťávou a trochou zázvorové limonády. Podává se ve velkém čajovém šálku. Při pohledu prosklenou výlohou do baru nikoho z kolemjdoucích ani nenapadne, že při práci v tekuté kanceláři popíjíte alkohol.
(Pernerova 691/42, Praha 8-Karlín)
The Winery
The Eatery otevřela The Winery. Vybrala si k tomu magické datum 2. 2. 2022 a prostory po známé vinotéce U Sv. Vincenta v Břevnově nedaleko Malovanky. Příjemné suterénní prostory sice změnily nájemce, nikoli však zaměření a atmosféru intimní vinotéky s pečlivě vybranými lahvemi. Holešovická restaurace The Eatery šéfkuchaře Pavla Býčka přestála všechny lockdowny a zátěžové období přetavila v nový podnik, ve kterém se sice nevaří, ale podávají se tu dobře vybraná vína z asi třiceti menších evropských vinařství spolu s drobným občerstvením. Do Břevnova se za vínem přesunul i Denis Šindelář, který se staral o hosty The Eatery téměř od otevření. Kvalita servisu i vín je tedy zajištěna.
(Liborova 13, Praha 6-Břevnov)