Automat Matuška
Loňský podzim sliboval mnoho nových podniků, ale ty si zjevně dávají na čas. V prvním listopadovém týdnu však otevřela dlouho očekávaná restaurace Pivovaru Matuška na rohu Bubenečské a Dejvické ulice. Název neklame, moderní podnik připomíná klasické automaty, funguje formou samoobsluhy a nabídka je vypsaná na černých pohyblivých tabulích nad výdejním pultem. Nemění se tak rychle jako příjezdy a odjezdy vlaků na nedalekém nádraží, efektní to ale rozhodně je. Se skvělým pivem z minipivovaru Matuška hosté počítají samo sebou, ale dost možná je překvapí nabídka hospodských jídel, která jsou o několik stupňů výš nad očekáváním. Guláš, trhané maso, bůček, sekaná, ale i promyšlená vegetariánská jídla doplňuje vlastním pečivem. Nad očekáváním ale pro mnohé budou i zdejší ceny.
Dejvická 4, Praha 6
Mr G’s Asian
S novým podnikem zaměřeným překvapivě na asijskou kuchyni přišel i Riccardo Lucque, jehož jméno je nesmazatelně spojené s Itálií a restauracemi Aromi, La Finestra in Cucina a dalšími podniky skupiny La Collezione. Tentokrát vložil svou důvěru do šéfkuchaře Grega Haynese, který dva roky vařil právě v Aromi. Mr. Greg neboli G postavil menu na výrazných chutích, rybách a mořských plodech, ale v nabídce nechybí ani bůček, kuře a tofu. To vše doplňují italská vína a míchané nápoje. Prověřit, jestli sázkou na Asii nesáhl slavný italský šéfkuchař vedle, můžete od úterý do pátku během obědů, kdy se podává zvýhodněné menu. Vyzkoušet můžete i sobotní brunch nebo vyrazte na večeři ve více lidech, protože jídla se tu podávají v porcích vhodných ke sdílení.
Ondříčkova 17, Praha 3
Invitaly
Moderní italská gastronomie se nezadržitelně valí do Prahy. Na místě, kde bývala trattoria Aldente, je teď o mnoho sofistikovanější Invitaly. Kuchyni velí mladý nadějný šéfkuchař Giulio Ciuti, který reprezentuje Itálii na světových kuchařských soutěžích, a trochu té světové kuchyně se rozhodl předvést i tady. V kuchyni mu sekunduje spolužák Daniel Mitroi a i na place zní italština. Nečekejte ale amatricianu a carbonaru podávanou s hudebním podkresem Ricchi e poveri. Menu je postaveno na prémiových surovinách, z nichž některé dokážou opravdu překvapit. Vyzkoušejte carpacio z pruského hovězího – masa skotu chovaného na severu Polska, které je výrazně mramorované a blíží se slavnému wagyu. Skvělý je i smažený artyčok s omáčkou z pecorina nebo silné cacciuco z ryb a mořských plodů.
Vězeňská 4, Praha 1