Bistro Topinka
Škatulata proběhla v krumlovském Bistru Topinka, které se před pár lety rozjelo pod vedením zkušeného barmana a kuchaře Eduarda Ondráčka, pak na čas zavřelo, aby ho se začátkem prázdnin převzala a znovu postavila na nohy filmová a gastronomická novinářka Darina Křivánková. Věrna své původní profesi se v médiích dělí o zkušenosti s takovou životní změnou a je zajímavé sledovat, co všechno podnikání v gastronomii přináší. Zvláště někomu, kdo s tím nemá předchozí praktické zkušenosti. Křest ohněm prázdninových dní Topinka zjevně ustála. Sociální sítě plní pozitivní ohlasy a fotografie topinek se šlehaným tvarohem s pestem, marinovanými paprikami a fetou, lívanců s aperolovým krémem a snídaňových omelet. Krumlovská gastronomie byla roky podřízená zahraničním turistům, čas od času se objeví nějaký mimořádný počin, ale zpravidla nemá dlouhého trvání. Budeme doufat, že se blýská na lepší časy.
Roosveltova 33, Český Krumlov
tāst restaurant
Přivést Pražany zpět do oblasti turisticky exponovaných Hradčan se už několik let s úspěchem snaží Kuchyň na Pražském hradě. Jen o kus níže, v poetických uličkách Jánského vršku, vznikla nová restaurace, která usiluje o totéž pod vedením šéfkuchaře Miroslava Vykasalého. Ve stejných prostorech fungovala dříve hospoda U Magistra Kellyho, kterou semlely covidové vlny. Tāst restaurant sází na osvědčené karty – jednoduchý vkusný interiér s krásnou zahrádkou a stručné promyšlené menu postavené na sezonních surovinách. Žádná gulášová polévka v chlebu nebo svíčková jako všude kolem. A přesto tu budou nepochybně spokojení i zahraniční hosté, nejen díky překvapivě příjemným cenám. Mají tu skvělou kulajdu a kachní prso s celerovým pyré, třešněmi a slanou granolou, které sice není totéž jako kachna se dvěma druhy zelí i knedlíků, ale je mnohem sofistikovanější a nebude vám po ní těžko.
Šporkova 5, Praha 1
Grounds
Malou Stranu si na počátku srpna podmanila kavárna Grounds, dobře známá z Karlína jako vlajková loď pražírny Rusty Nails Coffee Roasters. Nabízí harmonické spojení výběrové kávy a pokojových rostlin. V těsné blízkosti Lennonovy zdi, jen sto metrů od nejstaršího pražského mostu, si můžete vychutnat dobře připravené espresso i nápoje na něm založené, včetně osvěžujících letních speciálů, sladkosti od spřátelených prověřených podniků, ale třeba i cascaru. To je nápoj ze slupek kávových třešní, který se chutí blíží spíše čaji, obsahuje velké množství kofeinu, ale při správné přípravě je mimořádně lahodný. Zelenou džungli, která láká k odpočinku v původní karlínské provozovně, tu trumfuje klidný a v horku chladný dvůr domu U Černého lva, který je po staletí součástí převorství maltézských rytířů. Když se venku posadíte ke stolu se šálkem kávy, nebudete věřit, že kolem proudí davy turistů ke Karlovu mostu.
Lázeňská 4, Praha 1