Škatulata mezi Prahou a Klokočnou
Počátkem letošního roku došlo k významné výměně na šéfkuchařských pozicích vyhlášených restaurací. Žezlo v restauraci U Sapíků v Klokočné nedaleko Říčan převzal od Jaroslava Sapíka syn Pavel, který byl téměř dvacet let šéfkuchařem luxusní restaurace Terasa U Zlaté studně. Rodinný podnik v Klokočné se po krátké pauze znovu otevřel na konci ledna s lehce pozměněným menu, které se má dále vyvíjet a určitě bude stát za vyzkoušení. Do čela kuchyně Terasy U Zlaté studně se postavil Lukáš Hlaváček, dosavadní šéfkuchař restaurací hotelu Alcron. Hotel prochází dlouhodobou rekonstrukcí, restaurace jsou zavřené, respektive La Rotonde funguje ve velmi omezeném režimu, a tak se talentovanému šéfkuchaři se zahraničními zkušenostmi z restaurací oceněných několika hvězdami Michelin nedostával dostatek příležitostí ukázat, co umí. Jak pro restauraci U Sapíků, tak pro Terasu U Zlaté studny je to velký krok kupředu a pro hosty příslib lepších časů.
Bistro Pražská
Táborská gastroscéna přišla s koncem roku o populární restauraci s vinným barem Thir, ale přesto nabízí toto jihočeské město pozoruhodný výběr zajímavých restaurací, kaváren a bister. Přibylo k nim Bistro Pražská na hlavní táborské tepně vedoucí na Žižkovo náměstí. Nabídka je převážně vegetariánská a veganská, ale maso vám tu chybět nebude. Otevřeno je od brzkého rána a snídaně tu dělají skvělé. Ty slané například v podobě hráškového toastu se sázeným vejcem nebo zdejšího zjednodušeného provedení japonské omelety okonomiyaki. Sladké snídaně reprezentují dýňové lívance s vanilkovým krémem s karamelizovanými praženými mandlemi nebo ovesná kaše, v zimě s karamelizovanými banány, sezamovou pastou tahini a kokosovými chipsy. Zajít sem můžete i na rychlý oběd a nechte si místo na větší dezert. Mají totiž buchtičky se šodó.
Pražská 207, Tábor
Talíř
S novou restaurací i konceptem přišel Pytloun Boutique Hotel na Václavském náměstí. Součástí hotelu je restaurace Talíř, která sází na česká jídla servírovaná v menších porcích ve formě tapas. Ochutnat tu můžete konfitovanou kachnu s bramborovými plackami a kachními škvarky, guláš z hovězího karabáčku se špekovým knedlíkem, chybět samozřejmě nemůže svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem v podobě muffinu nebo vepřové koleno podávané netypicky se střapačkami se zelím. Elegantnímu interiéru navrženému studiem Vrtiška & Žák dominuje výrazný bar, takže po vydatné večeři můžete vytrávit u skleničky. Zajímavá je ale možnost vypravit se na Václavské náměstí na velkou hotelovou snídani formou teplého a studeného bufetu, a simulovat tak alespoň na hodinku příjemné chvíle na dovolené. Ve dvou patrech rozlehlé restaurace budete mít i dostatek soukromí na obchodní schůzku.
Václavské náměstí 779/16, Praha 1