Paprika Kitchen & Bar
Milovníci blízkovýchodní kuchyně mohou zbystřit. Když před pěti lety otevřela první provozovna Papriky v Rumunské ulici, způsobilo to malé pozdvižení. Konečně bylo možné v Praze ochutnat izraelské pokrmy v autentické podobě, bez příkras, prostě jako na trhu Machane Jehuda v Jeruzalémě. Nevýhodou bylo poměrně stísněné prostředí. Smíchovská pobočka otevřená po první covidové vlně nabídla mnohem velkorysejší prostory, ale teprve nová Paprika v Holešovicích poskytuje komfort se vším všudy, tedy i s obsluhou u stolu. Kvalita obsluhy i prostředí postupně stoupá, vysoká kvalita jídla zůstává. Bez zaváhání doporučujeme ochutnat zdejší falafel, zvenku křupavý a uvnitř vláčný, nemastný, zkrátka takový, který tu nemá vážnou konkurenci. Výborný je také dokonale hladký hummus a lilkový sabich. Mají tu i populární shakshuku – klasickou s vejcem, ale i veganskou s lilkem. Snadno se tu nají vegetariáni, bezmasá jídla jsou opravdu skvělá.
Dukelských hrdinů 48, Praha 7
Onesip coffee 2
Na kávové mapě Prahy přibyl nedávno jeden významný špendlík v podobě druhé pobočky populárního espresso baru onesip coffee. Minikavárna v Haštalské ulici už roky patří mezi nejpopulárnější v Praze. Vděčí za to mimořádné úrovni přípravy kávy, milé obsluze a dobře vybranému doplňkovému sortimentu. Majitelé Adam Gaszczyk a Zdeněk Hýbl dlouho mluvili o tom, že by si přáli otevřít druhý podnik, ideálně na rozhraní Smíchova a Malé Strany. To se jim sice podařilo o něco později, než plánovali, zato v plné parádě. Nový espresso bar v těsné blízkosti Kinského zahrady je součástí Ones Concept, tedy designové prodejny představující produkci lokálních i zahraničních tvůrců. Po vstupu si možná budete připadat jako v Kodani nebo jinde ve Skandinávii. Ke kávě si můžete dát sladkosti od La Forme bakery. Tu jsme vám představili v jednom z minulých gourmet článků. Na doma si pak můžete odnést zrna z pražírny Candycane coffee, která je s kavárnou personálně propojená.
Újezd 600/1, Praha 1
3Gracie
Pražská vinárna Tři Grácie se vrací na scénu. Komorní podnik otevřený v polovině šedesátých let býval vyhlášeným místem, kam na víno z valtických vinných sklepů chodila celá řada hereckých osobností. Nyní se po zdařilé rekonstrukci mění na restauraci, která vedle skvělých vín sází na poctivou českou gastronomii. Malý hlad zaženou předkrmy jako sušená masa a klobásy, domácí tatarák ochucený balsamikem a olivovým olejem či jemná paštika z kuřecích jater. Z hlavních chodů boduje jelení guláš na červeném víně s jalovcem a také klasika v podobě parádního pečeného vepřového kolena. Nechybí ani steak s pepřovou omáčkou či lahodné baby kuřátko s bramborovou kaší. Vinná karta nabízí celou řadu příjemných zážitků v podobě vín z Chateau Valtice. Pro milovníky extravagance je nachystán sekt Grandioso Gold, ve kterém plavou plátky čtyřiadvacetikarátového zlata. V nabídce je unikátní oranžové víno připravené v hliněných amforách kvevri či červené cuvée inspirované stylem velkých vín z Bordeaux.
Novotného lávka 200/5, Praha 1