Šodó
Očekáváná novinka letošního roku v posledním lednovém týdnu konečně otevřela v Dejvicích. Za projektem Šodó, opravdu malého bistra, možná spíš kavárny s výjimečně dobrým jídlem, stojí Gábina a Petr Ogurčákovi, kteří úspěšně provozují kavárnu Etapa v Karlíně, a Zuzka a Jan Valentovi, známí jako Taste of Prague, kteří roky seznamovali zahraniční turisty s tím nejlepším z české gastronomie. S chytrým využitím prostoru jim pomohla designérka Adéla Lipár Kudrnová. Vznikl tak krásný útulný podnik, který od otevření praská ve švech, a přesto stojí za to počkat, než se uvolní místo. Odměnou za čekání budou nápadité snídaně z lokálních produktů a menší zeleninová jídla, která spolu s domácím koláčkem spolehlivě nahradí oběd. A samozřejmě buchtičky se šodó. K tomu výběrová káva, promyšlený výběr vín a tři sofistikované alkoholické drinky. A pokud nebudete chtít čekat na místo uvnitř, můžete posedět na k tomu uzpůsobeném širokém venkovním parapetu.
Wuchterlova 1, Praha 6
Na břehu Rhôny – Brno
Rhôna začátkem února dotekla až do Brna. Známá pražská síť vinoték má nově zastoupení v moravské metropoli, a ne ledasjaké. Brněnská provozovna je největší z dosavadních wine barů provozovaných pod názvem Na břehu Rhôny. Vede ji úspěšný gastropodnikatel Janko Martinkovič, bývalý majitel slavné restaurace Koishi zaměřené na japonskou kuchyni. V kuchyni mu sekunduje šéfkuchař Jakub Zatloukal Škaroupka, známý mimo jiné z Atelier Bar & Bistro, kde si získal sympatie milovníků zdánlivě jednoduchého, ale promyšleného a skvěle ochuceného jídla. V novém působišti už začal připravovat šnečí ragú, brambory se sýrovou pěnou nebo morkovou kost, takže si bez obav můžete dát více než jednu skleničku. Brněnská Rhôna se rozlévá i mimo své geografické vymezení, nabízí vína z celé Francie, zejména z menších rodinných vinařství, z nichž některá jinde v Česku neochutnáte.
Jakubské náměstí 2, Brno
No. 211 Café & Wine
Nová kavárna přibyla i v pražském podhradí, a tak při jarní procházce nebudete muset dlouho přemýšlet, kde se občerstvit. Najdete ji ve Valkounském domě s výrazně zdobenou fasádou. Jeho majitelem byl Jan Blažej Santini-Aichel, který jej také podle svého vkusu přestavěl. Ale nebyla to přestavba poslední. Nyní je v domě luxusní butikový hotel se zachovanými historickými prvky a kavárna je jeho součástí. Přesto rozhodně není pastí na turisty a mile vás překvapí dostupnými cenami, kvalitou i příjemnou obsluhou. Základem nabídky je výběrová káva, naturální vína, domácí buchty a koláče, celodenní snídaně i malá jídla. Vše se připravuje na místě čerstvé, včetně mléčného chleba, na kterém se pak servírují vejce Benedikt. Posnídat tu můžete i omeletu, ovesnou kaši nebo tvarohové lívance s borůvkami. K večeru se kavárna promění ve vinný bar s překvapivě promyšlenou nabídkou vín. Vlastně ne až tak překvapivou, když zjistíte, že za podnikem stojí Jakub Franke, zkušený sommelier, kterého jste mohli vídat mimo jiné v restauraci Dian nebo ve vinném baru Autentista.
Nerudova 211, Praha 1