Prostoru pražské restaurace Whiskey Restaurant, Bar & Museum na první pohled dominují cihly na stěnách, výrazné kožené židle a nekonečné množství lahví. Překvapilo nás, jak důmyslně je tu vše vyřešené, aby hosté měli důvod podnik navštívit při každé myslitelné příležitosti.
W na vývěsním štítu je prvním písmenem názvu restaurace, který je o poznání delší – Whiskey Restaurant, Bar & Museum a odkazuje na stejnojmenný předobraz v izraelském Tel Avivu. Majitelé otevřeně přiznávají, že je telavivský koncept nadchl natolik, že se jej rozhodli přenést do Prahy a stylově ho umístili do srdce starého židovského města. Tím, co je oslovilo, bylo spojení whiskey z celého světa a skvělého jídla s blízkovýchodním základem. Co zafungovalo v Izraeli, funguje i v Praze, protože během naší víkendové návštěvy byla velká restaurace zcela zaplněná a personál se ani na chvíli nezastavil.
Whiskey i víno
Stěny restaurace jsou pokryty více než tisícovkou lahví whiskey/whisky, které pocházejí z tradičních whiskových zemí, jako je Skotsko, Irsko, Spojené státy, nebo z aktuálně velmi oblíbeného Japonska, ale i z poměrně netradičních destinací, jako je Indie nebo Tchaj-wan. Celkem logicky nechybí ani izraelské víno, především z Golanských výšin z vinařství Yarden. Vybírat tedy můžete nejen pohledem do nápojového lístku, ale i podrobným prozkoumáním stěn.
Přestože se jedná primárně o restauraci, přirozeně se nabízí využití všech těch výjimečných lahví na skleničku po práci nebo na sofistikovanější míchané nápoje po příjemně stráveném večeru. Centrem podniku je tedy plnohodnotný barový pult, který pomalu ožívá, a pokud nebudete chtít po večeři pokračovat na drink někam dál, postará se o vás zdejší barman.
Na programu jsou i pravidelné degustace whiskey a vína, které by se měly střídat po měsících. Jednou víno, podruhé whiskey. Izraelská vína jsou u nás stále poměrně raritní, takže naši pozornost nabídka řízených degustací rozhodně zaujala.
Inspirace blízkým východem
Původně jsme se k jídlu usadili u menšího stolu právě v soukromém salonku, který může být s hlavní částí restaurace propojen, nebo naopak od ní snadno oddělen. Menu stojí zjednodušeně řečeno na mase a zelenině. S jistotou jsme věděli, že chceme ochutnat některý ze steaků, a lákalo nás i pálené kuřecí vykostěné stehno, což je úprava známá právě z Izraele.
S předkrmy jsme to proto nechtěli úplně přehánět a zvolili jsme restované houby s bílým vínem a sýrem a hovězí carpaccio s omáčkou aioli s kapkou whiskey, sýrem Gran Moravia a bylinkovou omáčkou připomínající pesto. Obojí byla dobrá volba, houby snad o něco lepší pro jejich netradiční úpravu.
Z hlavních chodů jsme zvolili avizovaný pálený kuřecí stehenní steak podávaný s batáty, karotkovým pyré a salátem z klíčků a k němu rib-eye steak připravený na dřevěném uhlí podle objednávky na medium rare s pečenou bramborou, několika růžičkami romanesca a bylinkovou aioli. Trošku jsme se přecenili a objednali ještě W variaci restované zeleniny, kde typicky blízkovýchodní humus, který jsme chtěli ochutnat, doprovázely batáty, artyčoky, houby, brokolice, cherry rajčátka a salát s klíčky. Některé prvky byly stejné jako u hlavních jídel, takže kromě humusu bychom se jistě obešli i bez nich, ale kdo to mohl tušit. Pro vegetariány je to jistě správná volba.
Steaky z Česka i Ameriky
Pálené kuře bylo naprosto skvělé. Na první pohled až lehce připečené. To je ale výsledkem techniky přípravy, nikoliv nedostatkem. Šťavnaté kousky masa byly podávány na sladkém karotkovém pyré vyváženém lehounkou kyselostí, s kousky pečených batátů a salátem z čerstvých microgreens, které potěší hlavně na jaře, když prahneme po všem zeleném. Toto jídlo vám rozhodně doporučujeme nevynechat.
Vynechat byste neměli ani některý ze steaků. Nejprodávanější je tu prý filet mignon neboli svíčková, ale v nabídce jsou i zajímavější řezy masa. Některé pocházejí z českých farem, jiné z Argentiny. Speciální položkou nabídky jsou steaky z masa označeného US Prime Beef. My jsme zvolili dobře známý rib-eye steak, tedy steak z vysokého roštěnce s výraznějším tukovým mramorováním, které mu dodává šťavnatost i intenzivní chuť. Maso bylo dobře propečené, přesně tak, jak jsme si to přáli, příloh bylo o něco více, než jsme si představovali, takže z talíře s restovanou zeleninou jsme vyjedli zejména dobře ochucený humus a nechali si ještě trochu místa na dezert.
Rušný večer
Po dobu celé večeře jsme v restauraci pozorovali neuvěřitelný cvrkot, na nějž už po náročném období pandemie nejsme příliš zvyklí. Jakkoli se Praha zdála být téměř bez turistů, tady jich bylo plno. Večerem nás provázela milá servírka, která nás šokovala, když s vedlejším stolem konverzovala plynně holandsky (alespoň tak jsme to odhadli) a se skupinkou Švédů u vedlejšího stolu zas mluvila výborně anglicky. Dokázala dobře poradit s nabídkou a pak mezi řečí přiznala, že ve Whiskey restaurantu pracuje sotva pár týdnů. Všechna čest.
Z dezertů jsme si nedokázali vybrat, chtěli jsme jen jeden napůl, protože víc by se do nás už nevešlo, ale lákavé byly snad všechny. Mezi čokoládovými dezerty s trochou whiskey, která k podniku zkrátka patří, nakonec zvítězilo svěží exotic semifredo brulee. Na pohled krásný dezert podávaný pro kontrast na černém talíři tvořila sametová omáčka z exotického ovoce, kulatý disk semifreda s vrstvou karamelizovaného cukru, která je neodmyslitelnou součástí crème brûlée, velkorysý kopeček kokosové zmrzliny, chips ze sušeného ananasu a drobné kostičky krájeného manga. Takhle dobrou tečku za večeří mohla přebít jen sklenička nějaké exkluzivní whiskey/whisky. A že jich tu na výběr mají!