Valencie
Autentickou paellu ochutnáte jedině ve Valencii, odkud tato ikona španělské kuchyně pochází. Vybrat si můžete buď zcela původní recepturu Paella Valenciana s kuřecím a králičím masem, nebo oblíbenou variantu s mořskými plody. „Paella se jí většinou k obědu, což ale prakticky znamená nejdříve v patnáct hodin. Servíruje se ve velké pánvi s porcí minimálně pro dvě osoby. Po talířích ji nabízí restaurace jen výjimečně, ztrácí tím totiž své kouzlo,“ vysvětluje Šnejdarová. Ve Valencii máte možnost ochutnat také méně známou sestřenici paelly s názvem fideuà, která místo rýže obsahuje těstovinové nudličky.
Paella s mořskými plody je oblíbená variace na ikonický pokrm.
Barcelona
Hlavní město Katalánska se od zbytku země odlišuje nejen architekturou, ale také kuchyní. Používání inkoustu ze sépie k obarvení rýže (arrós negre) nebo těstovin je zde oblíbeným způsobem, jak jídlo ochutit a dodat mu neobvyklou barvu. Sépie najdete i v místním pokrmu Mandonguilles amb sípia – jedná se o masové kuličky z hovězího a vepřového masa vařené v bohaté omáčce ze sépie. Víc katalánské jídlo nenajdete.
„Jen pár kilometrů od Barcelony leží vesnička Sant Sadurní d’Anoia, která je srdcem vinařské oblasti produkující cavu. Například vinařství Raventós i Blanc patří jedné rodině již od roku 1497 a jeho návštěva pro mne byla nezapomenutelný zážitek. Jejich cavu nově nabízíme i na našem e-shopu eDelikatesy.cz,“ vypráví s nadšením Jaroslava.
Tradiční způsob pěstování vína ve vinařství Raventós i Blanc.
Madrid
Tortilla Española je jedno z nejuniverzálnějších jídel, která ve Španělsku najdete. Jíst ji můžete v kteroukoliv denní dobu, teplou, studenou, jako hlavní chod i jako přílohu. V některých podnicích v Madridu jich mají až patnáct druhů. Jamón iberico je s Madridem neodmyslitelně spojený. Největší nabídku najdete v legendárním tapas baru Museo del Jamón. Milovníci streetfoodu si přijdou na své díky Bocadillo de calamares, bagetce plněné smaženými kalamáry a Chocolate con Churros, smaženému sladkému těstu, které se namáčí v horké čokoládové omáčce.
Jamón iberico se vyrábí z černých iberských prasat, poznáte ji podle černého kopýtka zvaného pata negra.
Sevilla
Analuská kuchyně je ovlivněna zejména skutečně horkým jižanským počasím a arabským vlivem. Studenou polévku Gazpacho, která osvěží v parném dni, nemusíme zřejmě představovat. Protože se v tomto podnebí výtečně daří olivám, mnoho andaluských pokrmů jej využívá ke smažení, například Cazón en Adobo, což je smažená marinovaná treska. Pokud toužíte po skutečně tradičním receptu, objednejte si býčí oháňku Rabo de Toro dušenou s vínem a zeleninou. „Oblast Sevilly je také proslulá výrobou aperitivního vína sherry. Jde o unikátní produkt s tisíciletou tradicí, který byste neměli na svých cestách Andalusií vynechat,“ dodává Šnejdarová.
Sherry dokáže být velice rozmanité od zcela suchého až po skutečně sladké.