The Monkey Bar však není typickým hotelovým barem, má svůj vlastní vchod a zdaleka necílí jen na zahraniční turisty či návštěvníky metropole. Hosty láká vyladěným designovým interiérem a prostornou zahrádkou, jež evokuje džungli, stejně jako nápaditě pojatými pokrmy a precizním uměním mixologie. Otevřeno má po celý den, a tak si lze v téhle oáze uprostřed města dopřát snídani, brunch, oběd nebo třeba kávu.
Na rohu Opletalovy a Růžové ulice nedaleko Václavského náměstí byl hotel rakouské společnosti Falkensteiner otevřen již v roce 2004. V uplynulých měsících ale prošel výraznou rekonstrukcí, díky níž se posunul do kategorie městských butikových hotelů z Falkensteiner Premium Collection a počet jeho hvězdiček se navýšil na pět.
Celodenní bar s exotickou atmosférou
Srdcem rekonstrukce se stal The Monkey Bar s konceptem vycházejícím z unikátní spolupráce prémiového ginu Monkey 47 z německého Schwarzwaldu a hotelu Falkensteiner, jehož kořeny sahají do jihotyrolského Pustertalu. Do nevšedního baru navrženého mallorskou designérkou Aggi Bruch vejdete průchodem plným palem a opic. Usadit se můžete na baru kolem unikátní mramorové chladicí desky, kde vám ráno naservírují vydatnou snídani a večer vám tu u Monkey 47 Share Table barman namíchá Signature koktejly na ginu Monkey 47. Využít můžete i pohodlné sedačky, elegantní stolky v květinovém salonku nebo prostornou zelenou terasu se zastřešením a vyhříváním, jež je ukryta ve vnitrobloku a poskytuje veškeré pohodlí pro relax po každodenním pracovním shonu. Podobně pojatý afterwork koncept v Praze doposud chyběl.
Každá ze tří místností baru má odlišný design a atmosféru, která se proměňuje i během dne. „Chtěli jsme v Praze vytvořit unikátní celodenní bar s jedinečnými drinky a různorodou nabídkou pokrmů, kam rádi chodí i místní. K tomu provozujeme hotel, nechtěli jsme však další hotelový bar,“ vysvětluje Claudio Sturm, ředitel Falkensteiner Hotel Prague. „Nemáme hotelový bar, ale bar s hotelem,“ dodává.
Hravé sdílení chutí jídla v kombinaci s inovativními koktejly
S nevšedním konceptem celodenního baru souzní i moderní pojetí menu, které se třikrát denně proměňuje. Večerní à la carte představuje promyšlené a vizuálně i chuťově atraktivní pokrmy, které lze jíst bez příboru. „Minimalizací příborů máte více místa na stole, což přímo vybízí ke sdílení jídla. Celý večer si tak můžete vychutnat řadu netradičních ingrediencí v pokrmech luxusního provedení, jako jsou například francouzské tousty s lanýžem nebo mušle sv. Jakuba s pastinákovým pyré. Ke koktejlům jsme raději zvolili více drobných jídel, i když máme i bohaté tropické saláty s tuňákem či kuřecím masem a mangem. Hravým doplňkem je popcorn, ochucený našimi domácími bylinnými oleji,“ popisuje šéfkuchař Nenad Jovanović, který mimo jiné vařil i v kodaňské restauraci Geranium, která má tři michelinské hvězdy.
Pestrá je zvláště inovativní nabídka drinků ve sklenkách chlazených dusíkem. Polovinu tvoří koktejly z prémiového ginu Monkey 47, které servírují tzv. prebatched. To znamená, že barman namíchá pečlivě drinky s předstihem a nechá je vychladit. „Výhodou je, že drink bude vždy chutnat stejně a dostanete ho pokaždé ve špičkové kvalitě, kouzlo míchání před hostem nahrazuje osobní dokončení každého drinku u speciálního chlazeného stolu. Naším záměrem je, aby si hosté drinky vybírali podle jednoduché chuťové charakteristiky, která je v menu znázorněna slovně a graficky,“ popisuje manažer baru Benedikt Houda, který stojí za vytvořením koktejlové nabídky s tropickou atmosférou v minimalistickém pojetí. Eleganci koktejlů pozdvihují asijské a neznámé suroviny, které u nás jen tak nenajdete. Doporučuje se například koktejl Mango Sticky Rice podávaný v mističce na sake, zdobený sezamem posypanou rýžovou espumou a plátkem manga.
Ačkoliv je v Monkey Baru dobře v každou denní dobu, nejživější atmosféra ho přece jen ovládne vždy v pátek a v sobotu večer, kdy se o ni na barové zahrádce starají dýdžejové. Patří k nim i Matěj Ruppert ze skupiny Monkey Business, který se zároveň stal ambasadorem nového přírůstku na gastronomické mapě Prahy.