kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Lifestyle » Estate Lifestyle » Tři dny v tajném koření

Tři dny v tajném koření

Kro Kitchen
Foto: Kro Kitchen
Skvělé jídlo, dobře namíchané drinky a nedělní brunche, to je karlínské Kro Bistro & Bar. Výběr hlavního jídla sice není jednoduchý, ale ať si vyberte cokoliv, zklamaní neodejdete.

Mladší sourozenec bývá často větší rebel než ten prvorozený. Rodiče už jsou také zkušenější a nepanikaří kvůli každé rýmičce. A možná už nemají tolik energie na příkazy a zákazy, které se stejně časem ukážou jako zbytečné. A tak je karlínské Kro Bistro & Bar (Sokolovská 79, Praha 8) o něco divočejší než jeho vinohradská starší sestra Kro Kitchen. Vedle rozmanité sezonní nabídky promyšlených jídel tu totiž mají i plnohodnotný bar. K jídlu si tedy můžete dát i sofistikovaný drink, na který byste jinak museli pokračovat do některého z místních koktejlových barů.

Kro Bistro & Bar má za sebou zhruba rok a čtvrt provozu. Za tu dobu se stihlo v Karlíně etablovat tak, že si tu v době obědů budete muset občas vystát frontu na volný stůl – a uděláte to rádi. Několikrát se obměnilo menu a v posledních měsících přibyly i nedělní brunche, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Kro Kitchen
Foto: Kro Kitchen

Jednoduchost pro každého

Stejně jako Kro Kitchen staví bistro na stručném, ale o to našlapanějším menu, které vám prakticky neumožňuje sáhnout vedle. Jeho základem je kuře v signature Kro nebo exotičtější jerk variantě. Sekunduje mu pečené hovězí, tempeh a zelenina, takže tu snadno uspokojí i vegetariány či vegany. V neděli dostávají slovo i vejce Benedikt, Kroque-monsieur čili variace na tradiční croque monsieur se slovní hříčkou v názvu a uzenou šunkou, sýrem Gruyére a zázvorovou hořčicí uvnitř toastu nebo pastrami sendvič s čalamádou a hovězím demi glace.

To vše doplňují speciality, které se v menu objeví, po čase ho opouštějí, ale v případě, že se najde dost urputných hostů, kteří se jich nechtějí vzdát, se do nabídky občas i vracejí. Jako třeba fantastická nasládlá křenová omáčka s pečeným hovězím, křupavými smaženými kousky jablek, pažitkou a samostatně podávanými pečenými brambory. Pokud ji v nabídce zastihnete, rozhodně neváhejte.

Norsky hospoda

Jedno mají jídla v Króčku, které by se správně mělo číst jako krů, protože jméno podniku pochází z norštiny a znamená hospoda, společné. Připravují se od základu z kvalitních surovin od pečlivě vybraných dodavatelů technikami, za které by se nemusely stydět ani fine-diningové restaurace. Pod značkou Kro se aktuálně sdružují čtyři místa. Obě zmíněná bistra, kavárna Kro Coffee umístěná hned vedle Kro Kitchen a pekárna a přípravna Kro Bakery, ze které se zásobují jednotlivé podniky nejen pečivem, ale také kimchi, omáčkami a dalšími položkami. Podle posledních informací v řádu několika měsíců přibude další. Detaily zatím známé nejsou.

Jejich zakladatelem a duchovním otcem je Vojtěch Václavík, který prošel kuchyněmi známých českých i zahraničních restaurací. V Praze vařil například v Sanshu, které původem britský řezník Paul Day postavil na mimořádně kvalitním farmářském mase a neotřelých kombinacích surovin, působil také jako šéfkuchař restaurace Hergetova Cihelna. V norském Oslu byl členem týmu michelinské restaurace Fauna. Z každého podniku si odnesl něco, zejména však respekt k surovinám a kolegům. Jeho nejbližší kolegové mají v provozovnách Kro podíl. Funkčnost celého týmu nejlépe prověřila covidová pandemie. Na Vinohradech se stály fronty na jídlo s sebou, které díky své zdánlivé jednoduchosti skvěle zvládalo rozvoz. Ve stejné době stihl Václavík se svým týmem připravit a postupně otevřít cloudovou kuchyni s pekárnou, kavárnu i karlínské bistro.

Kro Kitchen
Foto: Kro Kitchen

Otevřená kuchyně

V Kro se nic netají, původ surovin ani jejich příprava. V Karlíně je stejně jako na Vinohradech otevřená kuchyně a pod ruce se mohou hosté dívat i barmanům. Na svém blogu se obě bistra dělí dokonce i o recepty na populární jídla. Ten na signature kořenicí směs na kuře mezi nimi není, ale ví se, že obsahuje fermentovanou cibuli a chilli a postup zahrnuje dva týdny kvašení a následné sušení. Takže do domácí přípravy se asi nikdo pouštět nebude. Na druhou stranu, hotovou směs si můžete v jednotlivých provozovnách koupit, stejně jako celou řadu dalších výrobků, mezi které patří kimchi, hořčice, omáčky, čalamáda nebo hnědé máslo. Pamatujte ovšem, že v Kro marinují kuře v koření celé tři dny.

Upřímně, bez rotisserie stejně v domácích podmínkách nedosáhnete totožného výsledku, takže to raději nezkoušejte a vyrazte do Karlína. Za hezkého počasí funguje zahrádka směrem do ulice a počet míst k sezení se díky ní snad zdvojnásobí.

V době obědů doporučíme kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi. Kde jinde by mohli dělat tak skvělý silný vývar, když ne v podniku, který disponuje celkem nekonečným množstvím kuřecích skeletů, které zbydou po obrání masa.

Kro Kitchen
Foto: Kro Kitchen

Rozhodovací paralýza

U hlavních jídel není výběr vůbec jednoduchý. Pro začátek můžete zvolit některou z typických kombinací, které jsou stálou položkou jídelního lístku. Vyzkoušejte kombo s trhaným kuřecím, tedy bílým masem bez kůže s jasmínovou rýží, pečenou zeleninou, domácím fermentovaným kimchi s výraznou lahodnou omáčkou z hnědého másla se sójovou omáčkou.

Za pozornost stojí i bezmasá variace kombo s tempehem, a to opět s jasmínovou rýží, ale pečenou zeleninu tu nahrazuje čerstvý listový salát a místo másla a sójovky jídlo doprovází silná zeleninová omáčka ve stylu demi glace. O nutnosti ochutnat hovězí s křenovou omáčkou už jsme mluvili. K dispozici je ale i kombo s pečeným hovězím, které doprovázejí fermentované bramborové placky, které jednoduše také nemůžete nechat bez povšimnutí. Zvolit si je ale můžete i ke čtvrtce či půlce kuřete. Zkrátka, tenhle boj je na vás. Jisté je, že prohrát nemůžete.

A pokud si budete chtít opravdu svátečně užít, vypravte se do Kro Bistro & Bar na brunch. Maminka by vás za výběr asi nepochválila, ale každé dítě se těší, až jednou bude dospělé a bude si moct dát hranolky a kuřecí stripsy, kdy se mu zlíbí. Třeba k nedělní snídani. O Bloody Mary ještě nemá potuchy, ale kdyby mělo a zrovna o té, které připravují v Karlíně s fermentovanou rajčatovou vodou místo džusu, chtělo by dospělost uspěchat možná ještě o něco víc. Samozřejmě vás tu neošidí ani o vaječnou omeletu nebo něco sladkého. Už zmíněné Benedikty si tu vychutnáte na croissantu z vlastní pekárny, ale můžete si dát i k snídani netypické Bellini a bramborové nachos. Tak se nedržte zbytečně při zemi. A pro zdraví si dejte kimchi shot, tedy vodu z kimchi s citronem a medem. Silná chuť zažene všechny bacily.

Autor: Klára Donathová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky