V případě Salabky vám nepředstavujeme žádný velký objev, tato restaurace je na pražské kulinářské scéně dobře známou zastávkou. V poslední době se tady toho ovšem hodně změnilo, pod taktovkou šéfkuchaře Petra Kunce se menu začalo orientovat minimalistickým fine dining směrem, který kombinuje tradiční lokální ingredience s osvěžujícími asijskými vlivy. Cestou k důkladnému prozkoumání nové filosofie Salabky je aktuální degustační menu – a dát si ho tady bez párování s vínem by byl hřích.
Sedm bodů poznání
Degustační menu je v Salabce dimenzováno na sedm chodů a začíná rovnou velmi ambiciózně kaviárem beluga s bramborem v několika podobách, jogurtem a cibulí. I když jednotlivé chutě znějí možná nekompatibilně, překvapivě dobře se doplňují a vzájemně rozvíjejí. Na obdobně kreativní styl sází i další chod, jímž je zauzený sumec doplněný o miso, čočku beluga, bílou ředkev, medový rakytník, gel z nakládaného zázvoru, bouillabaisse fumet a rakytníkový olej. Nastavenou laťku invence neposouvá dolů ani navazující jeseter s batáty, mrkvovým pyré, fenyklem, řapíkatým celerem a pomerančovým beurre blanc. Nejzemitějším a nejklasičtějším bodem degustace je hlavní chod v podobě srnčího hřbetu s topinamburem, kdoulovým chutney, sušenou hruškou a čokoládou Kayambe Noir. Závěrečná fáze menu patří dezertům. Dva jsou sladké – jeden na bázi bílé čokolády a citrusů, druhý spíše hutnější, kořeněný a ve třetím případě jde o selekci sýrů, která se sklenkou dezertního vína výborně poslouží jako kulisy pro zhodnocení zážitku.
Čas odpočívat
Salabka je svou polohou ve vinicích a mimo neustále živé centrum města výzvou skutečně odpočívat, nechat se vytrhnout ze všedního stresu a prostě si vychutnat volný večer. Na návštěvu si udělejte čas, za prozkoumání totiž stojí nejen menu, ale i vinný sklep plný vlastní produkce Salabky.
Kontakt: K Bohnicím 57/2, Tel.: +420 778 019 002
Autor: Jitka Krulcová