Na divoký tep kolem prstence spojujícího centrum nočního života na Starém Městě s Dlouhou navazuje Masná ulice s restaurací Agave, jež by měla být cílovou stanicí každého milovníka autentické mexické kuchyně. Design interiéru podniku evokuje koloniálního ducha stylovým obložením v tmavém dřevě a tlumeným osvětlením. Oba prvky společně vytvářejí příjemnou privátní atmosféru pro oběd ve dvou a zároveň dokážou rozproudit ten správný rytmus počínajícího večera v širší společnosti. Útulnému hřejivému interiéru dominuje bar vystavěný do tvaru pyramidy, na němž se skví tekuté speciality podniku, které jsou předzvěstí zdejších výtečných koktejlů.
Agave vystupuje z řady zaměnitelných latinskoamerických podniků, jež už v hlavním městě takřka zdomácněly, konceptem neotřelé mexické kuchyně. Nenudí své hosty po sté stejnou nabídkou dvou druhů burritos nebo tacos a nesnaží se do menu násilně vpravovat netypické suroviny. O primární vyladěnost a originalitu zdejšího menu se v době otevření restaurace postaral americký šéfkuchař z jižní Kalifornie Christian Dolias, známý svou vášní pro moderní mexickou kuchyni, kterou vylepšuje přes deset let. V Praze pečlivě vyškolil kuchaře Agave a podpořil živelnou atmosféru kuchyně, charakteristickou chutí experimentovat, kde rádi spojují tradici i modernu, ať už jde o suroviny či receptury.
Chobotnicové tacos
Ideálním startem pro poznávání originálních mexických pokrmů je elote, grilované sladké kukuřičné klasy s parmezánem a svěží koriandrovou smetanou. Ještě odlehčenějším začátkem, jenž příjemně navnadí chuťové buňky, je denně čerstvě připravované ceviche, na drobno nakrájené kousky syrové ryby marinované v limetové šťávě se zeleninou či se segmenty citrusů.
Charakteristické kukuřičné tortilly tacos tady plní vskutku originálními sestavami. Kromě nezvyklého pomalu pečeného a trhaného kůzlečího masa nebo smažených tygřích krevet v koriandrové tempuře v tacos oslňuje třeba i smažené avokádo nebo grilovaná chobotnice. V sekci burritos zaujme jednoznačně burrito pato s trhaným kachním masem, vypečeným drůbežím chicharrones, strukturou podobným škvarkům, nadvakrát pečenými bramborami a baby špenátem. Celé burrito pak doplňuje višňový sos s cremou roja, pálivou omáčkou z rajčat a chilli.
Vedle klasických burritos a tacos Agave menu nabízí i méně známé pokrmy, jako jsou například tamales. Ty se tady servírují v domácí vegetariánské úpravě, kdy jsou balíčky z kukuřičného těsta plněny pečenými paprikami, grilovanou cibulí, koriandrem a petrželí. Podávány jsou v banánovém listu, v němž se připravují, s domácí pálivou omáčkou a čerstvým sýrem. Nabídku Agave zdobí i v mnoha tuzemských podnicích nedostatková záležitost: hovězí srdce ve formě grilovaného steaku s dvakrát opečenými bramborami, jarní cibulkou a temnou pikantní omáčkou Oaxaca mole, v níž sehrává koncert intenzivních chutí chilli, čokoláda, cibule a česnek.
Tekutý kouř
Jméno restaurace odkazuje k sukulentu z Latinské Ameriky, jenž je nezbytný pro vznik typických mexických destilátů, jakými jsou tequilla a na chuti kouřem zahalený mezcal. Agave stojí ale i za autentickou chutí zdejších originálních koktejlů. Mezi signature drinky patří Tommy’s Shaken Margarita založená na tequille Cabrito Reposado, která šest let zrála na dubových sudech. Ve sklence ji doplňuje pomerančový likér Grand Marnier, sladký agávový sirup a čerstvě vymačkaná limetková šťáva. Margaritu však barmani v Agave míchají třeba i v kombinaci s ananasovým pyré nebo bazalkovým sirupem. Milovníky tequily potěší osvěžující variace na klasiku jménem Bloody Maria, kde vyjma tradičního tabasca a celerové soli exceluje tequilla Jose Cuervo Reposado spolu s domácí mexickou sangritou, nápojem z pomerančové a limetkové šťávy s chilli, jalapeno a habanero papričkami.
V Agave ale mocně saturují i sladké chutě, ať už typickým nápojem zvaným horchata z rýže a skořice, nebo klasickými churros, smaženými pruty koblihového těsta obalenými ve skořicovém cukru s čokoládovým dipem, ovocem a poduškou vyšlehané smetany. Pod ní se skrývá i dezert, který vévodí dekadentnímu závěru večera, sladké nachos, smažené tenké plátky zelených banánů zaprášené cukrem a skořicí.