Vinařství Vinselekt Michlovský vzniklo v Rakvicích v roce 1993, a produkovalo především vína určená pro zpracování na sekty. Postupně se však pozornost začala zaměřovat na produkci kvalitních jakostních přívlastkových vín. V roce 1994 se stává součástí firmy Šlechtitelská stanice vinařská v Perné. V roce 1995 začala firma plnit svá nejlepší vína do lahví a uchovávat je do okamžiku optimální zralosti. V době, kdy se trh plnil průměrnými víny, oslovila náročného zákazníka vysokou kvalitou.
Aktuálně Vinselekt Michlovský obhospodařuje cca 125 ha vinic na jižní Moravě. V Mikulovské vinařské podoblasti se vinice nacházejí v katastrech obcí Perná, Klentnice, Dolní Věstonice, Milovice u Mikulova, Lednice a Nový Přerov. Ve Velkopavlovické vinařské podoblasti jsou vinice vysázeny kolem obcí Rakvice, Přítluky a Zaječí.
V roce 2018 se na pozemcích vinařství v Rakvicích otevřely pro veřejnost nové degustační prostory – Enotheca Rakvice, která se velmi rychle stala cílem milovníků vín a cyklistů. Otevřeno má celoročně a v blízké budoucnosti se plánuje další rozšíření o penzion a restauraci.
Jméno Michlovský je už dlouhá léta synonymem kvality a nositelem inovací v pěstování a zpracování vinné révy. Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc., se řadí k předním českým odborníkům v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné. Je průkopníkem zavádění nových technologií, metod a poznatků do praxe, ale také zastáncem hospodaření šetrného k přírodě. Jako uznávaný odborník často zasedá v hodnotících komisích vinařských soutěží, ze kterých (a nejen z nich) si jeho vína přivážejí ocenění.
Důležitou součástí udržování dobrého zdravotního stavu vinic je jejich biologická ochrana, která vychází z přírodních mechanismů. Její velkou výhodou je nízká toxicita a zátěž pro prostředí, živočichy a necílové organismy. Vypěstované hrozny jsou zpracovávány na BIO produkty nejvyšší kvality. Jedná se o BIO mošty a BIO vína z bílých odrůd Hibernal a Malverina a z modré odrůdy Laurot. Vinice procházejí každoroční kontrolou ekologického zemědělství.
Celkem devět hektarů vinic se obhospodařuje v systému ekologického zemědělství s tím, že dalších 5,5 hektaru vinic se momentálně nachází v přechodném období mezi systémem integrované produkce a ekologickým vinohradnictvím.
Víno vydání Premium Brno
Laurot (zkratka La) je středně pozdní až pozdní interspecifická moštová odrůda révy (též hybridní odrůda, mezidruhové křížení, PiWi odrůda) určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna kolektivem šlechtitelů Vědeckovýrobního sdružení Resistant Velké Bílovice, křížením odrůd Merlan (Merlot x Seibel 13 666) a Fratava (Frankovka x Svatovavřinecké). Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána roku 2004 a stala se tak první naší zapsanou interspecifickou odrůdou. Udržovatelem odrůdy je Miloš Michlovský. Dává vína vysoce kvalitní, plná, aromatická, s vyšší aciditou, kterou je v některých ročnících nutno odbourat. Typově jsou blízká zejména vínům z odrůdy Svatovavřinecké. Kladné vlastnosti vín vyniknou zvláště po jablečno-mléčném kvašení a po školení v dřevěných sudech či v dubových sudech typu barrique.
Laurot 2018 pozdní sběr BIO Vinselekt Michlovský
Perfektně vyzrálá surovina z dobrého ročníku 2018, školená na dubových sudech, přinesla mimořádné víno.
Můžete očekávat buket transformovaných ostružin, borůvek a černých třešní, který doplňují švestková povidla s robustními oenotaniny s dotekem sudu v závěru.
K vínu Laurot 2018 pozdní sběr BIO doporučujeme dančí medailonky s brusinkovým dipem a kořenovou zeleninou al dente. Ideální je rovněž se sýry s dvojí plísní.
Ocenění: Zlatá medaile BIOVÍNO 2022; stříbrná medaile NSV 2022; v roce 2022 získalo vinařství už podruhé v řadě ocenění spotřebitelů Czech Superbrands
K dostání na e-shopu vinařství www.michlovsky.com,