- Místo: Havraníky, Znojemsko
- Investor: Vinařství Thaya
- Autor: Jakub Cigler / Jakub Cigler architekti
- Projekt: 2017
- Realizace: 2022
Kvalita vína je samozřejmě na prvním místě. Nicméně mnoho moravských vinařů si uvědomuje, že návštěvníky či zákazníky dokáže k té správné láhvi přitáhnout různými lákadly. Někdy stačí nabídnout celoroční program, jiného přesvědčí medaile v soutěžích. Ruku v ruce s těmito plány pak jde snaha odlišit se na základě vlastního sídla. Architektonicky zajímavých vinařství – zejména těch snoubících místní krásu s moderním přístupem k architektuře, najdeme na jižní Moravě hned několik. Obelisk, Sonberk, Gala Bavory či Lahofer, tato vinařství se stala symbolem symbiózy kvalitního vína a skvělého prostředí. Thaya je dalším a nejčerstvějším korálkem v náhrdelníku podobně koncepčně přemýšlejících vinařských domů.
Dyje
V současné době hospodaří vinařství na cca 105 ha vlastních vinic. Vinice se nachází v katastru pěti vyhlášených vinařských obcí ve Znojemském regionu. Jedná se o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec, Dyjákovičky.
Vinice jsou obhospodařovány ve vyšším stupni integrované produkce a část vinic je v ekologickém režimu. V péči o révu převládá šetrná práce v symbióze s místními přírodními podmínkami. Řez vinic a stavba keře jsou přizpůsobené pro menší výnos, ale vysokou a stabilní kvalitu hroznů po dlouhou dobu. Tyto kroky pomáhají dlouhověkosti révových keřů – ve vinařství si totiž uvědomují, že právě starší keře tvoří obrovský potenciál pro velká vína.
Tradice a technologie
Sympatický přístup vinařů se zrcadlí i při výrobě vína – v Thaye proto pracují s různými typy nádob. Nerezové tanky slouží pro základní a svěží řady. Nevyhýbají se ani vinifikaci v betonových tancích. Signaturní pro prémiové řady vín je použití dřevěných sudů různých velikosti, typů pálení a délky sušení dřeva, aby bylo dosaženo optimálního výsledku. Ten si lze navíc nově vychutnat v unikátním prostředí hotelu s degustační restaurací, které byly otevřeny teprve nedávno.
Architektura
Hmota zážitkového vinařství je rozčleněna do tří základních objemů. Srdce vinařství představuje stávající objekt sýpky, která se stává jakýmsi těžištěm celého vinařského komplexu, který svou osou směřuje na místní kostel. Tuto sýpku obepínají jednotlivé objekty vinařství a je zde cítit inspirace moravskými vesnicemi v okolí. Z jedné strany je sýpka obklopena výrobní halou s degustačními sklípky a ze strany druhé to je hala technologická a apartmány. Ve druhém směru sýpka opticky odděluje technologický a rekreační dvůr, který navazuje na dávnověkou tradici franckých dvorů, ve kterých se ve středověku zpracovávalo víno.
Střecha výrobní a technologické haly vznášející se nad uměle vytvořeným návrším, která je tvořena dřevěnými vazníky a tradiční keramickou bobrovkou, je hlavním architektonickým symbolem celého vinařství. Pod ní se odehrává celá řada činností. Nejenom že zakrývá vlastní dům a chrání produkty vinic před sluncem, ale také zakrývá prostory určené pro skladování sklizně, pobyt lidí a odstav vinařské techniky. Na střechu, která kopíruje místní jihomoravskou kopcovitost, plynule navazuje uměle vytvořené návrší nad degustačními sklípky z jedné strany a nad apartmány ze strany druhé. Výška jednotlivých provozních částí je odvozena od potřeb technologií pro výrobu vína.
Z materiálového hlediska jsou degustační sklípky klenuty klasickou plnou cihlou, charakteristickou pro tradiční sklepy. Výrobní a technologická hala je pak tvořena skeletem z pohledového betonu. Jako výplň skeletu je opět použitá plná pálená cihla, a odkazuje tak na tradiční materiály spojené s výrobou vína.
Jiným krokem se vydává centrální objekt rekonstruované sýpky, který je opatřen klasickou vápenocementovou omítkou. Thaya je vinařství s velkým potenciálem a jeho nové sídlo – reprezentující originální přístup zkušeného českého architekta – je určitě místem, které stojí za návštěvu.
Autor: Petra Vorelová
Foto: Jakub Cigler architekti