Víno Šílová
Vinařství Víno Šílová je „malé“ vinařství, které hospodaří na deseti hektarech vinic v katastrech obcí Mikulov, Dobré Pole, Březí a Novosedly. Většina vinic byla vysazena před více než čtyřiceti lety. Protože navazuje na dlouhou vinohradnickou tradici, je věrné odrůdám, které jsou i historicky spojené s Jižní Moravou – Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Neuburské, Sylvánské zelené a další odrůdy typické pro tuto oblast a podnebí.
Od roku 2020 vinařství přešlo na šetrné hospodaření, kde hlavní důraz klade na práci ve vinici a snaží se co nejvíce přiblížit ekologickému hospodaření. Ročně vyprodukuje cca 25 000 lahví.
Vína jsou vyráběna v historickém sklepě z 19. století, který je vybaven moderními technologiemi. Vína zrají nejen v neobvyklých kónických nerezových tancích, ale i v dubových sudech a v betonovém a granitovém vejci. Motem vinařství a celé firmy je vyrábět vína s úctou a pokorou k vinicím.
Altenberk Vini
Vinařství Altenberk Vini vzniklo s vizí obnovení vinohradu ve viniční trati Stará hora v Hustopečích. Tato část tratě je výjimečná přesnou jižní orientací, velkým sklonem, a především složením půdy, která obsahuje velké množství vápníku odpovídající pálavskému masivu a nadměrné množství magnesia. Výjimečnost je i v několikasetletém osázení vinnou révou, které je nepochybně starší než přímá písemná zmínka z roku 1353. Na tomto historickém místě má Altenberk Vini Ing. Lubomíra Ivičiče čtyři hektary vinic s odrůdami Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské modré a Frankovka. Úroda se zpracovává ve sklepě v tradiční sklepní uličce Turhandle, jen několik set metrů od vinohradu.
V procesu vinifikace se používají klasické technologie s minimalizací mechanických a chemických zásahů. Technologický postup u bílých vín je mírně reduktivní, kvašení probíhá za pomoci neutrálních kvasinek pro zachování a rozvinutí ovocité aromatiky a odrůdového charakteru. Vína se školí v dřevěných akátových sudech a částečně v nerezových nádobách. U červených vín je proces mírně oxidativní, rmuty kvasí až šest týdnů v dřevěných kádích s ručním ponořováním matolinového klobouku. Červená vína se školí v sudech dubových, částečně barikových, pravidelně obměňovaných. Nalahvovaná vína leží a zrají ve starobylém sklepení pod náměstím. Roční objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví.
Rodinné vinařství Vican
Rodinné vinařství Vican bylo založeno teprve v roce 2015, ale na vinařské scéně i mezi milovníky vína si již vydobylo svoji pozici. Svědčí o tom absolutní vítězství v soutěži Vinařství roku 2019, titul Champion Krále vín 2019, pravidelné zastoupení v Salonu vín ČR a řada dalších zlatých medailí z mezinárodních soutěží. V loňském roce získalo vinařství titul Vinařský cíl roku 2021, o kterém rozhodovali běžní návštěvníci vinařství svými hlasy.
Vinařství vlastní 47 ha vinic na Pálavě a jeho vlajkovou lodí je Ryzlink vlašský. Majitelem vinařství je filmový producent Tomáš Vican, který natočil filmy Bobule, Bajkeři, Lidice a seriál Vinaři. Od května 2022 se bude ve vinařství a okolí natáčet volné pokračování seriálu, zatím s pracovním názvem Pálava.
Vinařství Lahofer
Hrdý obhájce titulu Vinařství roku, jehož je držitelem v kategorii velké vinařství za období let 2020 a 2021. Jeden z největších a nejvýznamnějších pěstitelů révy vinné v ČR. Obhospodařuje přes 430 hektarů vinic, a to pouze ve Znojemské vinařské podoblasti včetně vyhlášených tratí, jako jsou Lampelberg, U Hájku, Babičák a Volné pole.
Z bílých odrůd jsou nejvíce zastoupeny Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Müller Thurgau, Muškát moravský, Tramín červený či Pálava, z modrých odrůd pak Rulandské modré, Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Dornfelder. Roční produkce čítá na 800 000 lahví převážně přívlastkových vín. Vinařství sídlí v architektonicky výjimečné a oceňované stavbě z pera architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa. Organický tvar „betonové vlny“ svým elegantním reliéfem nenásilně splývá se svým okolím. Vinařství můžete navštívit celoročně sedm dní v týdnu.